Pahor za okrepitev sodelovanja na območju Alp in Jadrana

Goriška

Predsednik republike Borut Pahor je danes obiskal Gorico in prisostvoval slavnostni seji Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS), ki so jo prvič pripravili v tamkajšnjem prenovljenem Trgovskem domu. V nagovoru je poudaril pomen združenja in multikulturnost območja, ki je po njegovih besedah zgled sodelovanja vsej Evropi.

Pahor vidi prihodnost Goriške tudi pri ponovni okrepitvi sodelovanja na območju Alp in Jadrana. "Odgovor na vprašanje o prihodnosti tega območja je namreč lahko le, vsaj po mojem zelo osebnem mnenju, v poglobljenem regionalnem povezovanju na področju teritorija nekdanje delovne skupnosti Alpe Jadran."

Po Pahorjevih besedah je obnovljeni Trgovski dom simbol slovenske prisotnosti v Gorici, ki navdihuje novo poglavje čezmejnega sožitja. Skupaj z vami si želim, da bi bil vir navdiha za mirno, in varno prihodnost naših otrok, ki bodo ponosni na to, da so Slovenci, Italijani, Furlani, toda v enaki meri tudi na to, da so Evropejci," je dejal predsednik republike.

Obnovljen dom simbol treh narodov

EZTS je po ustanovitvi leta 2010 končno dobil svoj prostor, saj bo deloval v obnovljenih zgornjih nadstropjih Trgovskega doma. Obnovljen je bil za potrebe dela slovenske manjšine na Goriškem in pomeni posebno simboliko sodelovanja treh narodov na tem območju, je na slovesnosti dejala tudi predsednica dežele Furlanije - Julijske krajine (FJK) Debora Sarracchiani.

EZTS je večino dejavnosti in skupnih projektov usklajeval na šestih področjih dela, pripravili so prve tri skupne projekte na področju zdravstva, prometa in zaščite okolja. V prihodnje naj bi potrdili še dva nova projekta - ustvariti in razvijati želijo čezmejno univerzo ter programe za razvoj obnovljivih virov energije.

"Obisk predsednika države in predsednice Sarracchiani ima zato dvojni pomen - na eni strani je simboličen, saj smo danes prvič vstopili na našo novo lokacijo, na drugi pa političen, ki dokazuje, da imata tako FJK kot Slovenija namen podpirati naše združenje kot nosilca aktivnosti za pridobivanju evropskih sredstev za to področje," je dejal predsednik EZTS Robert Golob.

Od Rešetela do Lanthierija

Predsednik države se je v Gorici sprehodil tudi po Raštelu, kjer si je ogledal spominsko obeležje Primoža Trubarja, pred tem pa tudi visoko šoli za umetnost Univerze v Novi Gorici, ki deluje v Gorici.

Pahor si je ogledal tudi obnovljen dvorec Lanthieri v Vipavi, ki ga prav tako za svoje programe uporablja novogoriška univerza, in gradbišče rolkarskega poligona ob Borovem gozdičku v Novi Gorici, ki dobiva končno podobo.

Deli novico: