Padavine največ težav povzročale na Koroškem in severnem Primorskem

Kljub temu da so minulo noč padavine nekoliko oslabele, so imeli predvsem na Koroškem in severnem Primorskem, pa tudi drugod po Sloveniji še naprej težave zaradi naraslih voda in zemeljskih plazov. V Škalah v občini Velenje se je ponoči utrgal plaz, voda pa je zalivala prostore podjetja Lip Bled in kurilnico bolnišnice Golnik.

Na Koroškem so v soboto popoldne in zvečer imeli precej težav na območju občine Mislinja. V Gornjem Doliču so narasli hudourniki pričeli ogrožati več stanovanjskih hiš, pa tudi reka Paka je pričela ogrožati stanovanjsko hišo, most in cesto. Posredovali so gasilci, ki so ponekod pomagali nameščati vreče s peskom.

Precej težav so imeli tudi na območju Nove Gorice, kjer je v občini Šempeter-Vrtojba meteorna voda zalila prostore Tehnološkega parka, vodo pa so izčrpali gasilci. Ponoči so v vasi Komno v občini Tolmin gasilci izčrpali meteorno vodo iz stanovanjske hiše, v vasi Volarje pa so postavili protipoplavne vreče in preuredili odvodnjavanje.

Meteorne vode so kleti zalivale tudi na Celjskem, Kočevskem in na širšem območju Maribora. Prav tako je voda zalila kleti več hiš v občini Kranj, na Golniku pa kurilnico bolnišnice.

Izdano novo opozorilo

Agencija RS za okolje (Arso) je ponoči izdala novo opozorilo, da lahko ob lokalnih nalivih močneje narastejo manjše reke in hudourniki, zlasti na območjih zgornjega Posočja, Zgornjesavske doline, Pohorja in Koroške.

V zgodnjih jutranjih urah sta opozorilni pretok presegli Mestinjščica v Sodni vasi in Rogatnica v Podlehniku, a se njuno naraščanje že umirja. Ostale manjše reke na vzhodu države se ravno tako umirjajo oz. že upadajo.

Upada tudi Soča

Rečne struge na severozahodu države so polne. Pretok reke Soče v Solkanu je ponoči še vedno presegal opozorilno vrednost, a naj bi začel upadati. Naraščanje Save Bohinjke se ravno tako umirja. Njen pretok v Bodeščah je presegal opozorilno vrednost in je ponoči znašal okoli 270 kubičnih metrov na sekundo.

Danes čez dan bodo manjše reke po državi prehodno upadle, še vedno pa bodo po napovedih Arsa naraščale večje reke, in sicer Mura, Krka in Sava v spodnjem in srednjem toku

Reke bodo ponovno porasle ponoči

Proti večeru in v noči na ponedeljek pa bodo reke po državi znova porasle, sprva na zahodu, kasneje pa tudi v osrednjem in vzhodnem delu države. V noči na ponedeljek bo morje ob slovenski obali močneje vzvalovano.

Padavine bodo po napovedih meteorologov oslabele in se nato znova okrepile v noči na ponedeljek. V noči na ponedeljek se pod Karavankami in Kamniško-Savinjskimi Alpami obeta tudi močan severni veter, na Primorskem pa burja. Zelo vetrovno bo tudi drugod po Sloveniji, veter pa bo oslabel v noči na torek.