Veter bo ponehal, reke se bodo vrnile v struge

Kronika

Vremenske razmere se bodo po ponedeljkovih neurjih umirile. Po napovedih Agencije RS za okolje bo severni in severovzhodni veter do jutra večinoma ponehal. Slabela bo tudi burja na Primorskem, a bo zjutraj in dopoldne ponekod v sunkih še dosegala hitrost 100 kilometrov na uro. Reke, ki so te dni poplavile, se bodo povečini vrnile v svoje struge.

V ponedeljek so na Agenciji RS za okolje (Arso) zabeležili močno naraščanje rek. Reka Krka je poplavljala na območjih pogostih poplav, danes pa se bodo poplavne površine ob reki počasi zmanjševale.

Na Ljubljanskem Barju je v ponedeljek na območjih pogostih poplav poplavljala tudi Ljubljanica, ki se bo danes prav tako vrnila v strugo. Že ponoči pa so se začeli zmanjševati pritoki manjših rek v jugovzhodni in vzhodni Sloveniji. Le poplavljene površine Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo zadržale še v prihodnjih dneh, napovedujejo na Arsu.

Včeraj zvečer je bilo brez elektrike približno 2600 odjemalcev

Medtem se nadaljuje odpravljanje posledic ponedeljkovega neurja z močnim vetrom, ki je po državi odkrivalo strehe in podiralo drevesa ter ponekod povzročalo izpade električne energije. Ravno zaradi slednjega so morali odjemalci ponekod po državi noč preživeti brez elektrike. Na celotnem območju, ki ga pokriva Elektro Primorske, je bilo v ponedeljek zvečer brez oskrbe z električno energijo še 2100 odjemalcev. Podobne težave imajo tudi na Gorenjskem, kjer je v občini Jezersko noč brez elektrike preživelo od 500 do 550 odjemalcev.

Danes dopoldne bo po napovedih Arsa na Primorskem ter dopoldne v nekaterih severnih krajih delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Drugod pa bo oblačno. Dnevne temperature bodo med pet in 10 stopinj Celzija, le na Goriškem in ob morju se bo ogrelo do okoli 15 stopinj Celzija.