Tajfun opustošil Filipine, smrtnih žrtev prek deset tisoč

Svet

Super tajfun Haiyan, ki je v petek in soboto opustošil Filipine, bi lahko terjal več kot deset tisoč življenj, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po navedbah filipinske policije je silovito neurje uničilo od 70 do 80 odstotkov poslopij na prizadetem območju. Tajfun, ki je nekoliko oslabel, se zdaj približuje Vietnamu.

Samo v mestu Tacloban na vzhodu Filipinov so našteli najmanj 500 smrtnih žrtev, v mestu pa je izbruhnil kaos in plenjenje, zato so tja napotili dodatne policijske enote, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na otoku Samar je umrlo najmanj 300 ljudi, okoli 2000 jih pogrešajo. Reševalne ekipe si obupno prizadevajo pomagati preživelim na povsem opustošenih območjih. Neurje je uničilo stavbe in prometno infrastrukturo, na desettisoče ljudi je brez električne energije.

"Nimamo več letališča. Na trenutke ne vem, kaj bomo storili. Škoda je nepopisna," je dejal Petilla, sicer filipinski minister za energetiko.

Najhuje prizadeta je provinca Leyte na vzhodu te otoške države. Nekdanji guverner province Jericho Petilla je v televizijskem pogovoru povedal, da je smrtnih žrtev zelo veliko, reševanje pa onemogočajo prekinjene prometne povezave. Predsednik države Benigno Aquino, ki je že obiskal provinco Leyte, je od tamkajšnjih oblasti zahteval odgovor, zakaj je škoda tolikšna kljub opozorilom, ki so bila izdana nekaj dni pred tajfunom.