OZADJE STRELJANJA NA POLICIJSKI POSTAJI V TRSTU: Moški, ki je ubil dva policista, naj bi 'slišal glasove'

Kronika

V Trstu se je včeraj odvila prava drama. Aretacija moškega zaradi kraje skuterja, se je končala z dvema smrtnima žrtvama in štirimi ranjenimi osebami. Kot smo že poročali, je do streljanja prišlo včeraj okoli 17. ure na tržaški policijski postaji.

Italijanski policisti so 29-letnega Alejandra Augusta Stephana Merana iz Dominikanske republike aretirali zaradi kraje skuterja, ki jo je izvršil v petek dopoldne. S skuterja naj bi pahnil žensko in vozilo pa nato ukradel. Šlo je za rutinsko policijsko opravilo: tat se je namreč po kraji pokesal in jo priznal bratu, 32-letniku po imenu Carlysle Stephan Meran, ki je o dogodku obvestil policijo. Carlysle naj bi policistom tudi povedal, da ima brat Alejandro psihične težavečeprav ni v oskrbi tržaškega centra za duševno zdravje, poroča Primorski dnevnik. Aretacija na domu bratov je potekala brez zapletov ali posebnosti.

Zapletlo pa se je, ko so policisti skupaj z bratoma prispeli na policijsko postajo. 29-letnik je zaradi močnega psihološkega pritiska na postaji zaprosil, da bi odšel na stranišče, nato pa je policistu izmaknil pištolo in začel streljati, poročata italijanska tiskovna agencija Ansa in avstrijska tiskovna agencija APA. Najprej je ustrelil 34-letnega policista, ki ga je spremljal, v prsi in trbuh. Ko se mu je po robu postavil 31-letni policist, je tudi njega pokosil s pištolo. Zatem je drugi žrtvi odvzel orožje in nadaljeval pohod - najprej proti stopnicam, ki vodijo v gornja nadstropja, nato pa proti izhodu, kjer je ranil še tretjega policista. 

Pred poslopjem je poskusil vdreti v tam parkirano policijsko vozilo, nato pa ustrelil v vozilo kriminalistov. Slednji so ga s pištolo ranili v dimlje in ranjen je obležal na pločniku. V svojem strelskem pohodu je izstrelil šest nabojev in ubil dva policista, še tretjega pa ranil. Ubita policista sta 34-letni Pierluigi Rotta in 30-letni Matteo Demenego.

Napadalec je ob prijetju ležal na tleh in vpil v italijanščini. Bratu naj bi zaklical: "Pridi me iskat … nočem ambulance … umiram!" Neoboroženi brat napadalca se je medtem iz strahu zatekel v nek urad, nato pa pobegnil v kletne prostore kvesture, kjer so ga prijeli. S streljanjem nima opravka, piše tgcom24.

Storilca je pozno sinoči v katinarski bolnišnici zaslišal tožilec, vendar na vprašanja ni odgovarjal. Odvzeli so mu prostost in zahtevali pripor, o katerem bo odločal preiskovalni sodnik. Obtožili so ga večkratnega uboja in poskusa uboja, poroča Primorski dnevnik. 

Da ima Alejandro psihične težave je potrdila tudi njegova mati Betania. Kot poroča tržaški dnevnik, naj bi imel napadalec prav na predvečer tragedije na tržaški kvesturi, težave s spanjem. Preganjali naj bi ga 'glasovi', ki naj bi ga hoteli ubiti. Kot je dodala, naj bi se zaradi psihičnih težav sin pred prihodom v Italijo zdravil v Nemčiji.

Morilec se trenutno nahaja na oddelku za urgentno medicino v katinarski bolnišnici. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno in ni v smrtni nevarnosti. V isti bolnišnici se nahaja tudi policist Cristiano Resmini, ki je bil med petkovim streljanjem ranjen v levo roko. Po poročanju Primorskega dnevnika je prestal kirurški poseg, njegovo zdravstveno stanje pa je dobro.

Domani sabato 5 ottobre Lutto Cittadino per la tragica scomparsa di due agenti della Polizia. L'Amministrazione del...

Objavil/a Roberto Dipiazza dne Petek, 04. oktober 2019

Tržaški župan Roberto di Piazza je za danes razglasil dan žalovanja. Ob tragični novici se je oglasil tudi predsednik republike Sergio Mattarella. Ob izraženem sožalju se je tržaškim policistom še zahvalil za vsakodnevno delo in žrtvovanje na delovnem mestu.

Tržaški kvesturi so sožalje ob smrti dveh policistov izrekli tudi v Slovenski kulturno-gospodarski zvezi. Kot so zapisali "ta tragičen dogodek znova dokazuje, kako nevaren je poklic policista in razkriva tveganja, ki so jim podvrženi med opravljanjem svojega plemenitega dela".

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Komunisti, povsod so |  05 .10. 2019 ob  11: 41
21
Preglejte arhiv tisočerih novic v zadnjih 10 letih. Vsi migranti, ki povzročajo probleme imajo psihične težave ali pa težave z integracijo. * (Seveda, za oboje smo krivi jaz, Janša in Salvini.) Ostali so zgled, pravi ideal etike in estetike. Problem je, da je samo v zadnjem mesecu, odkar ni Salvinija, prispelo 3.000 novih invazivne sorte. Sprašujem se koliko mentalno neuravnovešenih je med temi? 10%? Če je med njimi samo eden, potem vsaj en Evropejec že v štartu riskira glavo. Kdo bo to? Še info za ljubitelje; Alžrija je podlo popolnoma izpraznila svoje zapore in umobolnice, ter "galeote" naterala na "barkone" proti Italiji, potem, ko so EU ★rdečuhi★ (med njimi je Slovenija s Fajonovo najglasnejši zagovornik afro-islamske imigracije) dali zeleno luč za uvoz "svega i svačega što jede i diše", itak plača tisti, ki dela in plačuje davke. * Dodajam še, da nobeden od pozročiteljev hudodelstev po EU ni prejel kazni, ki je za tak zločin predvidena, saj bi mu zaradi psihičnih težav ali nezmožnosti integracije bile kršene človekove pravice, in bo tak primerek jutri zopet med nami ;). Za razliko od Traianija, ki je za 4 prestrašene migrante dobil 12 let. (Sicer niti sam ne odobravam njegovega početja, samo za primerjavo.)