OSTER 'NE' SALVINIJU OB SLOVENSKI MEJI: Ljudje gredo na ulice, nikoli več zidov!

Slovenija

Predsednik Furlanije-Julijske krajine Massimiliano Fedriga se je z italijanskim notranjim ministrom Matteom Salvinijem sredi tedna v Rimu pogovarjal o ukrepih za zajezitev nezakonitih prehodov migrantov čez italijansko-slovensko mejo in okrepitvi sil javnega reda v FJK, je poročal deželni dnevnik TDD. Danes bo na Tržaškem in Goriškem več protestnih shodov proti italijanskemu notranjemu ministru, ki grozi z zaprtjem meje.

"Jutri bom v Trstu. Na severovzhodni meji bo več deset pripadnikov varnostnih sil, ki bodo patruljirali na meji med Italijo in Slovenijo. Če patrulje ne bodo zadostovale, bomo razmislili o postavitvi zaščitnih ovir. Ker so meje resna zadeva," je sinoči po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa Salvini ponovno poudaril za televizijo Rete4.

Fedriga je med možnimi ukrepi naštel "možnost zamrznitve schengenskega sporazuma, ograje ter uporabo nove tehnologije za nadzor meje". Kot je dodal, bo italijansko notranje ministrstvo pregledalo stanje in odločilo, kje in kako začeti. Po njegovi oceni bodo novosti uvajali postopoma, da razumejo kako učinkoviti so posamezni ukrepi. Znova je dejal, da verjame, da bodo slovensko-italijanske mešane patrulje na meji uspešne. "Naš namen ni graditi zidov, naš namen je zaustaviti protizakonito priseljevanje," je povedal. Če bodo vse države na balkanski poti, od Grčije naprej, storile, kar je treba, nam bo uspelo, je dejal po navedbah Radia Slovenija.

Na srečanju na notranjem ministrstvu so bili prisotni tudi načelnik policijskih enot Franco Gabrielli, deželni odbornik za varnost Pier Paolo Roberti in tržaški prefekt Valerio Valenti.

Salvini naj bi se z omenjeno temo ukvarjal tudi med današnjim obiskom v Trstu, je še poročal deželni dnevnik TDD. Fedriga je dejal, da bi s Salvinijem govorili o možnih ukrepih, ki bodo po njegovih besedah postopni, a pomembni. "Naša strategija je, da preprečimo težave," je dejal.

A srečanja med Salvinijem in predstavniki slovenske avtohtone manjšine v Italiji danes v Trstu ne bo, je za STA potrdil predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj. Bandelj je še dejal, da je obvestilo dobil v noči na danes, kot razlog pa je italijanska stran navedla, da bo kmalu v Rimu potekalo vladno omizje, na katerem bodo obravnavali vprašanja s področja šolstva, zajamčenega zastopstva v italijanskem parlamentu ter vrnitve Narodnega doma v Trstu. Predvidoma se bo vladno omizje sestalo v drugi polovici julija.

Predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila in Bandelj sta se v prošnji za srečanje z italijanskim notranjim ministrom sicer zavzela, da bi obravnavali nekatera pomembna vprašanja glede izvajanja zaščitnega zakona za slovensko manjšino v Italiji iz leta 2001 in čezmejne odnose med Italijo in Slovenijo.

Na meji med Slovenijo in Italijo so 1. julija začele delovati mešane policijske patrulje. Salvini je že napovedal, da bo Italija, če mešane patrulje ne bodo preprečile nezakonitih prehodov meje, na meji s Slovenijo postavila fizične ovire. Te pa pri marsikomu vzbujajo neprijetne občutke, zlasti med prebivalci obmejnega območja. Na Tržaškem in Goriškem bodo potekali danes protestni shodi.

Med 10. in 12. uro bo na Trgu Libertà pred tržaško železniško postajo pod geslom 'Ne mejam in ne Salviniju'. Ob 17. uri je napovedan zbor na Borznem trgu v Trstu. Od 15. ure dalje so napovedani zbori na mejnih prehodih Grmada, Praprot, Volnik, Col, Fernetiči, Orlek, Gropada, Bazovica, Pesek, Botač, Mačkolje, Škofije, Korošci, Čampore, Lazaret in Prebeneg. Ob 18. uri bo protest na mejnem prehodu pri Škofijah. V Novi Gorici se bodo danes od 20. ure dalje zbirali na Trgu Evrope.

Salvini bo sicer danes v Trstu ob navzočnosti madžarskega zunanjega ministra Petra Szijjarta podpisal pogodbo z Madžarsko o nakupu zemljišča v tržaškem pristanišču za gradnjo pristaniškega terminala in logistično bazo za izvoz madžarskega blaga.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  06 .07. 2019 ob  13: 10
-1
Zakaj Slovenec protestira če Italijan postavi zid? Treba se je prilagajat, ne se delat da ni problemov. Cela Primorska voli za SD ki je promigrantska, kaj je zdaj, kaj protestirate?