PRVA REVIJA PRIMORSKE POPULARNE GLASBE: Ustvarjalce sta povezala Tinkara Kovač in Mirko Vuksanovič

Piran

V piranskem pastoralno-kulturnem centru Georgios bo v nedeljo potekala prva Revija primorske popularne glasbe. Na dogodku se bodo s svojimi in nekaj tujimi uspešnicami ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija predstavili uveljavljeni glasovi primorske popularne glasbe in novinci. Taktirko bo vihtel dirigent Patrik Greblo.

Revija primorske popularne glasbe, ki jo organizirata Radio Koper in Primorski poletni festival (PFF), sodi v sklop praznovanj 70-letnice delovanja Radia Koper, ki bodo od maja potekali vse leto, in hkrati predstavlja spodbudo razvejani primorski zabavnoglasbeni ustvarjalnosti. Ob simfonikih RTV bosta na reviji nastopili priznani primorski vokalistki Tinkara Kovač in Anika Horvat ter člana novogoriške skupine Avtomobili, brata Marko in Mirko Vuksanović.

Priložnost tudi za neuveljavljene glasbenike

Na edinstvenem večeru primorske glasbe v novi preobleki, posebej pripravljeni za ta večer, bodo uveljavljeni glasbeniki priložnost za nastop ponudili tudi mlajšima, še neuveljavljenima primorskima glasbenima ustvarjalcema, in s to simbolično gesto pozvali mlade nadarjene primorske glasbene sile k nadaljnjemu ustvarjanju.

Na novinarski konferenci v Gledališču Koper, ki zadnjih pet let organizacijsko in umetniško vodi PPF, je direktorica gledališča Katja Pegan poudarila, da je glasba s konca 60. ter iz 70. in 80. let minulega stoletja eden temeljih gradnikov primorske identitete. Po njenih besedah se je zamisel za prvo Revijo primorske popularne glasbe porodila na eni od skupnih voženj na vajo za predstavo v kranjsko gledališče, med katero sta Tinkara Kovač in Mirko Vuksanović razmišljala o povezovanju primorskih glasbenikov, njihovi skupni promociji, sama pa se je tedaj obvezala, da jima bo, če bo potrebno, pomagala pri organizaciji in realizaciji zamisli.

K organizaciji revije je pristopil še Radio Koper, kot piše v sporočilu za javnost, že desetletja eden najvitalnejših promotorjev glasbe primorskih ustvarjalcev. Odgovorni urednik Radia Koper Andrej Šavko je na predstavitvi poudaril, da z revijo pripravljajo hommage skladbam primorskih avtorjev, ki bodo v aranžmajih Grebla "pod piranskim zvonikom in blizu morja zaživele v poletni preobleki". Izrazil je upanje, da bi prireditev postala tradicionalna.

Na novinarski konferenci so spregovorili tudi nastopajoči. Vokalistka in flavtistka Tinkara Kovač verjame, da je poslanstvo primorskih glasbenih ustvarjalcev tudi njihovo povezovanje, ne le med njimi samimi, temveč tudi z Radiom Koper, Televizijo Koper in časnikom Primorske novice, ki poslušalce, gledalce in bralce seznanjajo s primorskimi glasbenimi novostmi. Na reviji bo kot svojo gostjo predstavila mlado novogoriško pevko Nino Kosovel, ob njej pa bo občinstvo lahko spoznalo še novogoriško skupino Ivar.

Premalo za promocijo primorskih glasbenikov

Anika Horvat pa je izrazila prepričanje, da je bilo v minulih letih na Obali premalo storjenega za promocijo primorskih glasbenih ustvarjalcev in da mnogi zato že vrsto let ne vedo, kaj se dogaja s primorsko glasbo. Tako se je ob reviji povezala tudi s turističnim društvom iz Portoroža, ki bo organiziralo večere slovenske popularne glasbe na portoroški plaži, sodeluje pa tudi pri organizaciji poletnih koncertov v Kobaridu, med drugim piše v sporočilu za javnost.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija