Omerzel bo zaradi primera avtošol uvedel nadzor na agenciji

Kronika

Agencija za varnost prometa v primeru avtošol, ki so "prodajala" vozniška dovoljenja, po oceni ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela ni delovala "tako, kot bi si želeli". Zato bo ministrstvo uvedlo nadzor, minister pa je napovedal tudi reorganizacijo agencije.

Omerzel "glede na slišano in videno" ni zadovoljen z delom agencije, zato bo poskrbel za njeno reorganizacijo. O konkretnih rešitvah pa je v tem trenutku preuranjeno govoriti, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, sicer namenjeni predstavitvi koncepta e-Prostor, dejal Omerzel.

"Sama agencija absolutno ni tisto, kar bi zadovoljilo to, kar si želim kot minister, predvsem s stališča varnosti prometa," je izpostavil. Po njegovih besedah je namreč absurdno, da je agencija, katere namen je varnost v prometu, udeležena v takih zgodbah.

"Absolutno bomo naredili red"

"Absolutno bomo naredili red," je zatrdil minister, ki sicer pozdravlja delo policije. Zanj je "nedopustno, da imamo takšno število ljudi na cesti, za katere je vprašljivo, ali si zaslužijo, da imajo izpit za avto".

Kot je pojasnil, so na nek način hvaležni policiji, da je pokazala vse tisto, kar sam kot resorni minister s svojimi pristojnostmi, ne bi mogel videti. Ob tem je poudaril, da je treba ločiti pristojnosti policije in ministrstva.

"To pomeni, da bomo na ministrstvu, ne glede na procese, ki tečejo na policiji, ustrezno ukrepali. Vse v okviru pristojnosti, ki jih ministrstvo ima," je dejal Omerzel.

Do konca oktobra ovadili 26 ljudi

Policisti so do konca oktobra ovadili 26 ljudi, osumljenih 483 kaznivih dejanj, ki naj bi med drugim prodajali vozniške izpite. Ugotovili so tudi, da se je pri dodatnih programih varne vožnje mladih voznikov v najmanj 1200 primerih izdalo potrdilo o opravljeni vožnji, čeprav je ni bilo.

Da kriminalisti preiskujejo omenjene sume zlorab, so na Javni agenciji RS za varnost prometa vedeli že v letu 2011, ministrstvo, pristojno za promet, pa od začetka 2012. Ker pa so presodili, da bi s svojimi akcijami in ukrepi lahko rušili postopke zbiranja dokazov, se zanje niso odločili, je v ponedeljek pojasnil v. d. generalnega direktorja direktorata za promet na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Bojan Žlender.

Delo agencije nadzira svet agencije, katerega predsednik je Žlender. Minister na vprašanje, ali namerava ukrepati zoper ljudi, ki sedijo tako v svetu agencije kot na direktoratu, ni podal konkretnega odgovora. Dejal je, da mora kot minister najprej zbrati informacije z vseh strani.

"Zame so ljudje nedolžni, dokler se jim ne dokaže, da so krivi. V primeru, da so krivi, potem pa ni milosti," je še dodal minister Omerzel.