Ogroženi in obupani

Goriška

Štiri črpalke, kup vreč s peskom, deske, cevi, škornji in dežni plašč so le nekateri predmeti, ki jim imajo stanovalci Iztokove ulice v Kromberku veš čas pripravljene, sploh pa ob vsakršni napovedi dežja. Ko vremenarji napovedujejo rumen ali oranžen alarm, v zgornjem Kromberku "utripajo rdeče luči".

Obilno deževje v začetku tedna kljub močno povišanim pretokom rek ni povzročilo pretirane materialne škode. Zalita industrijska cona v Batujah, zapora nekaterih cest, poplavljenih nekaj kleti. Zdi se, da so se prebivalci, stanujoči v bližini vodotokov, že navadili na tradicionalne jesenske poplave, bolje funkcionirajo tudi intervencijske službe, natančnejše so meteorološke napovedi in z njimi vnaprejšnja opozorila.

Pričujoči posnetki se pogosto znajdejo na televiziji. Za prebivalce Iztokove ulice v Kromberku so to običajni prizori ob vsakem obilnejšem deževju.

Prav nič mirno pa, ob praktično vsaki napovedi deževja, ne spijo prebivalci Iztokove ulice v Kromberku. Družina Štolfa, ki se je v ulico preselila pred tridesetimi leti, si ni niti približno predstavlja, kakšna nočna mora jih čaka na za oko sicer precej privlačni lokaciji. V videu si poglejte, kaj se zgodi že ob nekoliko povečanem obsegu padavin.

Boj z naravo

Problemi, povezani s hudournikom, ki že ob minimalnem deževju pridrvi v domačo hišo družine Štolfa, so se začeli pred približno petnajstimi leti, stanje pa je postalo nevzdržno pred osmimi leti. Od takrat se stanovalci hiše na Iztokovi s hudournikom borijo tudi po 24-krat letno.

Ogrožena celotna soseska

V zadnjih letih je voda z vrta družine Štolfa odnesla že preko pol metra zemlje. Poleg zemlje  hudournik s sabo nosi tudi smeti, ki jih odlaga po hišah, postavljenih nižje.

Povečan pretok hudournika ni nevaren zgolj družini Štolfa. Teče čez trato, pod katero je zakopana dva kubična metra velika cisterna s kurilnim oljem. Stanovalci ne vedo, kaj bi se utegnilo zgoditi, če bi voda cisterno dvignila in povzročila izlitje olja. Katastrofa ne bi bila majhna, najverjetneje pa bi vplivala na širše območje, so prepričani. Ravno tako v bližini hiše po zemlji poteka električen vod, za katerega se tudi ne ve, kaj bi se utegnilo zgoditi ob večjih količinah vode.

Iniciativa za Iztokovo ulico

Ker ima njihova hiša vsa ustrezna dovoljenja in ker je gradnjo celotnega naselja na Iztokovi ulici pred več kot štiridesetimi leti načrtovala in želela občina, so se stanovalci za pomoč obrnili na MO Nova Gorica, ki jim je prisluhnila, obljubila tudi pomoč, vendar po vsakem dežju na obljube kaj hitro pozabila.

Ogorčeni stanovalci so zato ustanovili Iniciativo za varno Iztokovo ulico, s pomočjo katere skušajo doseči sanacijo stanja. Družina Štolfa pove, da če bi mislili samo nase, bi s preprostim jarkom vodo lahko preusmerili s svojega praga, vendar bi s tem še bolj ogrozili sosede, ki prebivajo nižje, zato pri problemu nastopajo kot skupnost, saj problem zadeva skoraj vse prebivalce Iztokove ulice.

Še največja ironija pri vsem skupaj je, da ima Mestna občina že pripravljen projekt za sanacijo stanja, ocenjen na 100 tisoč evrov. Problematiko, pravijo prebivalci, zelo dobro poznata tako župan kot tudi podžupan Mestne občine Nova Gorica, poznali pa so jo tudi prejšnji funkcionarji na Mestni občini. "Speče bombe," ki bi po navedbah s projektne dokumentacije lahko nekoč udarila tudi  s 7-krat večjo močjo, se zavedajo tudi vse intervencijske službe – njih stanovalci pohvalijo, večkrat pa se jim je že zgodilo, da ob pretiranih vodostajih niti gasilci niso imeli več kaj pomagati.

Varno bivališče, osnovna človekova pravica

Stanovalci se sprašujejo, kako je mogoče, da za tako bistveno, primarno  vrednoto, kot je varnost človeških življenj in njihovih prebivališč, tako velika občina, kot je MONG, ne zmore v petnajstih letih zbrati 100 tisoč evrov. Sami so tudi mnenja, da so že vse intervencije na njihovem območju stale skoraj toliko, kot bi sanacija. Če še niso, pa še bodo, so prepričani. Problem se stopnjuje, hudournik si je utrl pot, nihče več ga ne ustavi, vsako odlašanje sanacije, bi za sabo utegnilo potegniti povišane stroške.

S strahom čakajo

Za vikend je ponovno napovedano slabo vreme, po nekaterih napovedih naj bi bilo dežja celo več kot ob začetku tedna. Medtem ko bodo številni občani v miru martinovali, bodo stanovalci z Iztokove ulice obuti v škornje trepetali, kdaj bo po klancu za njihovo hišo ponovno pridrvel hudournik.