Reke po državi bodo zvečer začele upadati

Kronika

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je od ponedeljka popoldne do danes zjutraj na jugozahodu Slovenije padlo od 40 do 90 litrov dežja na kvadratni meter, največ na Vipavskem. Razen Ljubljanice in Krke bodo reke po državi zvečer začele upadati. Popoldne bodo padavine oslabele in do večera ponehale.

Deževje na zahodu države se že umirja, dopoldne pa lahko pade še do okoli deset milimetrov padavin, piše na Arsovi spletni strani.

Reka Vipava je ponoči v zgornjem toku močneje narasla in presegla opozorilno vrednost. Pretok v Dolenju se počasi umirja, bo pa dopoldne še naraščal v Mirnu in lahko reka prestopi bregove na območju pogostejših poplav, kažejo podatki oddelka za hidrološko prognozo na Arsu.

Vodja štaba civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač je povedal, da je Vipava poplavila regijsko cesto Šempeter pri Gorici-Prvačina, pa tudi lokalno cesto Batuje-Preserje. Z območja Nove Gorica poročajo o nekaj primerih, ko je meteorna voda zalila kleti.

Ljubljanica dosegla opozorilno vrednost

Reka Ljubljanica je dosegla opozorilno vrednost pretoka in bo danes še počasi naraščala. Pri tem lahko na Ljubljanskem barju poplavi v manjšem obsegu na območjih vsakoletnih poplav. Druge reke na zahodu države se počasi umirjajo. Danes bodo narasle še ostale reke po državi, predvidoma pa ne bodo presegle opozorilnih vrednosti.

Kot kaže vremenska napoved, bo danes še oblačno in deževno. Meja sneženja se bo dopoldne spustila do nadmorske višine okoli 1200 metrov, v alpskih dolinah lahko tudi niže. Popoldne bodo padavine oslabele in do večera ponehale. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja.

Ponoči se bo postopno razjasnilo, veter se bo polegel. V sredo bo delno jasno, več oblačnosti bo le v severnih krajih. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla.

unknown |  05 .11. 2013 ob  12: 01
http://VisitsToMoney.com/index.php?refId=297836