Jug Velike Britanije v primežu hude nevihte

Svet

Jugozahod Velike Britanije je v nedeljo dosegla najhujša nevihta v več letih, zaradi česar v delih države danes vlada prometni kaos. Več deset tisoč gospodinjstev je ostalo brez elektrike, tudi na severu Francije. Iz Velike Britanije poročajo o dveh smrtnih žrtvah, še enega dečka pogrešajo, nevihta je terjala življenje tudi na Nizozemskem.

Železniške povezave v večjem delu juga države danes ne obratujejo, zaradi česar so bili najbolj prizadeti številni Britanci, ki se v jutranjih urah vozijo na delo. Na železniških tirih namreč ležijo številna podrta drevesa in po navedbah pristojnih je škoda "hujša, kot so pričakovali". Povezav naj jim ne bi uspelo vnovič vzpostaviti pred torkom.

Poleg tega so na londonskem letališču Heathrow odpovedali 130 letov, poroča britanski BBC. O motnjah v letalskem prometu poročajo tudi z letališč Gatwick, Stansted, Luton in Southend, pa tudi z londonske podzemne železnice.

Škodo povzročali močni vetrovi

Na Otoku je brez elektrike po zadnjih podatkih okoli 270.000 gospodinjstev, medtem ko naj bi jih bilo na severu Franciju 75.000. Ponekod v Franciji so sunki vetra dosegali do 139 kilometrov na uro in podirali električno napeljavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Velike Britanije so medtem poročali o vetru, ki je dosegal hitrost do 100 kilometrov na uro. So pa pristojne oblasti za jugozahod Velike Britanije izdale tudi številna opozorila pred poplavami.

Med drugim so prav zaradi močnega vetra danes zaprli pristanišče v britanskem Dovru, zaradi česar sta v razburkanem morju pred njim začasno obstala dva trajekta s skupno več kot 450 potniki. Trajektno povezavo med Dovrom in francoskim Calaisom so medtem že obnovili.

Podrto drevje usodno za dve osebi

Nevihta je v Veliki Britaniji terjala dve smrtni žrtvi. Na jugovzhodu države je v mestu Hever pri padcu drevesa na mobilno hiško umrlo 17-letno dekle. Padec drevesa, ki je zadelo osebni avtomobil, je bil v mestu Watford usoden tudi za moškega v 50. letih.

Zaradi neugodnih vremenskih razmer pa so reševalci začasno prekinili iskanje 14-letnega dečka, ki ga je s plaže na južni obali v nedeljo odneslo morje.

Nevihta se seli proti Nizozemski

Po navedbah britanskih vremenoslovcev je sicer nevihte na Otoku večinoma konec, kljub temu pa ta sedaj z močnim vetrom povzroča številne nevšečnosti v drugih delih Evrope. Na Nizozemskem tako oblasti ljudi pozivajo, naj se zadržujejo znotraj. Odpovedali so več letov.