Italija naj bi načrt privatizacije razkrila do konca leta

Svet

Italija bo do konca leta pripravila načrt privatizacije državnega premoženja, je za eno od italijanskih televizijskih postaj konec tedna povedal italijanski minister za gospodarstvo Fabrizio Saccomanni. Na vprašanje, ali se namerava Rim umakniti tudi iz lastništva italijanskega naftnega velikana Eni, je odgovoril, da "preučujejo vse možnosti".

Načrt privatizacije bo vključeval nepremičnine in državne deleže v podjetjih, je pojasnil Saccomanni. Kot je dodal, je namreč država kljub doslej izvedenim privatizacijam še vedno prisotna v več družbah.

Ali namerava Italija prodati tudi donosen 4,3-odstotni lastniški delež v Eniju, pa minister ni razkril. "Preučujemo vse možnosti. Ne želim razkriti več podrobnosti," je dejal.

Podobno skrivnosten je bil tudi glede morebitne prodaje državne televizijske mreže RAI: "RAI je eno od podjetij, v katerega država vlaga. A raziskujemo vse možnosti. Naš cilj je pomagati znižati javni dolg Italije."

Prodali bi 2,8 miljarde vreden delež

Tuje tiskovne agencije te dni poročajo, da namerava italijanska vlada prodajo premoženja v državni lasti začeti do konca letošnjega leta, glavna prioriteta pa naj bi bila prav prodaja nekaj več kot štiriodstotnega deleža v Eniju, vrednega 2,8 milijarde evrov.

Vlada premiera Enriceja Lette naj bi sestavljala popis deležev v podjetjih, ki bi jih lahko prodala, ne da bi izgubila neposreden ali posreden nadzor nad njimi.

Italija se trudi znižati javni dolg, ki trenutno znaša 133 odstotkov bruto domačega proizvoda.