'OGNJENA' PREDSEDNICA KOLINDA NA NOGOMETNI TRIBUNI: Glasno navijala in povzročila diplomatski škandal (FOTO)

Svet

Celotni hrvaški državni vrh se je zbral na četrtkovi nogometni tekmi med reprezentancami Hrvaške in Madžarske na stadionu Poljud v Splitu. Dobro razpoložena tako kot ponavadi na nogometnih tekmah je bila hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, ki je z navijači navdušeno spremljala zmago Hrvaške, a tudi razburila medije v Bosni in Hercegovini.

Medtem ko sta predsednika hrvaškega sabora in vlade Gordan Jandroković in Andrej Plenković tekmo spremljala v slovesni loži splitskega stadiona, je bila Grabar-Kitarovićeva skupaj s soprogom Jakovom Kitarovićem med navijači na zahodni tribuni Poljuda. Prepričljivo zmago hrvaške reprezentance 3:0 je spremljalo približno 32.000 gledalcev.

Grabar-Kitarovićeva se je potrdila kot "ognjena oboževalka" hrvaških nogometašev med lanskim svetovnim prvenstvom v Rusiji, ko je evforično spremljala pot hrvaških nogometašev do srebrne kolajne. Tudi v četrtek v Splitu je bila oblečena v razpoznavni rdeče-beli dres hrvaške reprezentance. Za povrh je bila odeta tudi s šalom nogometnega kluba Mitnica iz Vukovarja, ki so ga ustanovili hrvaški vojni veterani leta 2008.

Hrvaška predsednica je tako kot v Moskvi tudi v Splitu plenila pozornost navzočih na tekmi. Ves čas je glasno navijala in pela domoljubne pesmi, da bi še enkrat pokazala, da je predsednica iz naroda, so poročali hrvaški mediji, ki izpostavljajo, da je vzdušje na stadionu bilo veličastno.

Del gledalcev na zahodni tribuni se je zabaval tudi s kazanjem podpore soprogu hrvaške predsednice z znanim skandiranjem "Jakov, zdrži". Grabar-Kitarovićeva je po tekmi na svojem profili na Facebooku objavila, da je "Jakov zdržal in bo še". Izpostavila je tudi, da zaradi zmage hrvaških nogometašev "poka od ponosa".

Zunaj hrvaških meja, v Bosni in Hercegovini, je bolj odmevala izjava Grabar-Kitarovićeve za hrvaški spletni portal Sportske novosti, da je "presrečna" zaradi izida tekme in reprezentance, a "tudi še več zaradi vseh ljudi, ki so prišli v Split iz celotne Hrvaške, od Visa do Kupresa".

Mediji v BiH so ocenili, da je hrvaška predsednica znova povzročila diplomatski škandal, ker je Kupres in ozemlje BiH uvrstila na Hrvaško. Tudi nekateri hrvaški mediji, kot je index.hr so ocenili, da so bile tovrstne izjave predsednice države povsem neprimerne.

Grabar-Kitarovićeva je pred kratkim potrdila, da se bo potegovala za novi petletni mandat na predsedniških volitvah, ki bodo predvidoma konec decembra letos. Na prejšnjih predsedniških volitvah si je odločilno volilno prednost za zmago v drugem krogu zagotovila z glasovi hrvaške diaspore v BiH.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija