ODZIV ŽUPANA NA OČITKE CIVILNE INICIATIVE: "Zaskrbljeni smo, ker se nekdo igra z usodo Izolank in Izolanov" (FOTO, VIDEO)

Izola

Že dlje časa se v Občini Izola vleče dogajanje v zvezi s sprejetjem občinskega prostorskega načrta (OPN). O omenjenem prostorskem načrtu smo nazadnje poročali pred dnevi, ko je bil postopek uveljavitve OPN-ja ena izmed točk 18. redne seje občinskega sveta. Občina je pričakovala konstruktiven dialog, namesto tega pa je izolski župan Danilo Markočič tik pred sejo prejel ultimat. Danes je, poleg Civilne iniciative Gibanje za Izolo (CI GZI), tiskovno konferenco za medije sklical tudi župan. Njegovo izjavo smo prenašali v živo.

Župan Markočič je že uvodoma izrazil "določeno zaskrbljenost". Kot je nadalje pojasnil, so na občini "takoj, ko je civilna iniciativa podala pisna vprašanja in svoje pripombe, oblikovali v občinskem svetu iz vsake svetniške skupine in stranke po enega predstavnika v skupino, ki se je pogovarjala s civilno iniciativo. V tej luči smo želeli dejansko iskati odgovore na vseh 33 vprašanj in lahko rečem, da smo za 25 vprašanj našli ustrezne rešitve, ki jih lahko takoj politično in tudi strokovno rešimo".

Pri nadaljevanju pa so doživeli "neprijetno presenečenje". Civilna iniciativa je po besedah župana dobesedno pol ure pred dogovorjeno sejo občinskega sveta "enostransko podala izjavo, da so pogajanja oziroma dogovarjanja prekinjena in da zahtevajo, da občinski svet takoj sprejme sklep in vrne odlok v prvo oziroma drugo branje".

Hladen tuš za izolsko občino

"Verjeli smo in še danes verjamemo, da je interes Izolank in Izolanov, da pridemo do krovnega dokumenta, ki bo omogočil razvoj mesta. V tej luči bi posebej poudaril, da ne razumemo trmastega vztrajanja določenih predstavnikov civilne iniciative, tudi zato, ker smo našli rešitve in jih imamo pred sabo," je pojasnil župan.

Po njegovih besedah so se s CI dogovorili tudi o tem, da bo seja občinskega sveta, ki je bila predvidena 30. septembra, potekala v dveh delih, pri drugi točki – obravnava OPN-ja – pa bi župan sejo prekinil in jo nadaljeval v drugem terminu, prav zato, "da si vmes pustimo čas in možnosti, da se pogovorimo o ključnih vprašanjih in iščemo rešitve".

Kot je napovedal, bo naslednja seja potekala v torek, 12. oktobra, po njej pa bodo pripravili tudi skupno izjavo za javnost, na kateri bodo prisotni vsi predstavniki strank in skupin v občinskem svetu.

Spomnil je še, da proces sprejemanja novega OPN-ja v Izoli traja že približno dvanajst let in poudaril, da so OPN kljub vsemu pripeljali do končnega sprejema v občinskem svetu.

Odzval se je tudi na očitke CI, da strokovna služba ni upoštevala pripomb glede OPN-ja. "Seveda, v času javne obravnave je prišlo preko 260 raznih pripomb. Dobra polovica je bila pozitivno rešenih, 70 takih pripomb pa je, ki so se nanašale na posege na kmetijska zemljišča. Mi tega nismo želeli, kmetijska zemljišča želimo ohranjati," je poudaril Markočič. "Govori se o tem, da bo celo območje pozidano, ampak to je neresnica. Na območju Delamarisa je predviden turistični program. Če govorimo o območju Alga (IPA 3 ali IPA 4) je območje, kjer je predviden hotel in kulturni center. Seveda, za stanovanja pa smo se tudi na sestanku s CI dogovorili, da nadaljujemo samo niz Dantejeve ulice od Moby dicka do Arrigonija, to ne govorimo o neki pozidavi. Celo to je bilo, kar nas še posebej žalosti, da bo na območje, kjer je vinograd Vinakopra, blokovska pozidava. To je spet neresnica. V dokumentu jasno piše, da so tam najboljša kmetijska zemljišča in ostanejo kmetijska zemljišča."

"Veliko je bilo razprave in iskanja rešitev, ampak, če nekdo zapusti mizo, ko se pogovarjaš, se pač nimaš s kom pogovarjati," je na kratko dogajanje povzel Markočič in dodal, da so v občinski upravi in v skupini "zaskrbljeni, predvsem zato, ker se nekdo igra z usodo Izolank in Izolanov".

"Namreč, danes govoriti 'dajmo vrniti nazaj', ob vedenju, da je za sprejem novega OPN-ja potrebnih od pet do deset let in ob vedenju, da v mestu nimaš nobenega akta, na podlagi katerega bi izdal gradbeno dovoljenje. Poleg tega, če nimamo OPN-ja, nimamo kulturnega doma, bolnišnica se ne bo širila, hotel Delfin ne bo izvedel investicije, nimamo možnosti nadaljevanja izražanja interesov obrti v naši poslovni coni. Dejansko, mesto bo za toliko časa zastalo," je dejal in ponovno izrazil zaskrbljenost, saj da "ne ve, kakšni interesi so pri pobudnikih civilne iniciative in kaj jih tako skrbi, da so zapustili pogovore"."Dokument je preveč resna zadeva, da se z njo hecamo," je še dejal Markočič.

Ali Markočič dopušča možnost referenduma?

Na vprašanje, ali bo referendum, pa je odgovoril, da bo odločitev sporočil v torek: "Pobuda civilne iniciative je legitimna in jo kot tako sprejemam, dejansko pa me skrbi samo razmišljanje, da ni važno, kaj se zgodi, važno je, da malo mešamo kalno vodo v občini. Občinski svet bo o tem razpravljal v torek na občinski seji in po tistem bom sprejel odločitev o referendumski pobudi, ker na drugi strani verjetno nimam sogovornika, da bi to nadaljeval na drugačen način."

Civilna iniciativa je namreč že zbrala dovolj podpisov. "Zakon je tukaj zelo jasen," je jedrnato pojasnil Markočič in dodal, da bodo ravnali tako, kot zakon določa. "Do torka je še vedno odprto, lahko se tudi do torka še kaj spremeni," je navedel in dodal: "Če je komu mar za Izolo, bo naredil vse, da pride do dobrega rezultata, tudi iskal kompromise in rešitve."

Dodal je tudi, da v praksi zahteva civilne iniciative, da se dokument umakne, dopolni in popravi ter ponovno sprejme, dejansko pomeni, da se postopek začne znova, "kar pomeni deset let". Obstajajo pa tudi druge možnosti, ki pa zahtevajo pogovor, je dejal.

O kmetijskih zemljiščih

Župan se je odzval tudi na dvome civilne iniciative glede spremembe namembnosti kmetijskih zemljišč. Kot je pojasnil, je občina "na območju bolnišnice vrnila skoraj 8,8 hektarja stavbnih zemljišč v kmetijska zemljišča. Res je tudi, da smo v Jagodju 7,5 hektarjev umaknili. Res je tudi, da smo vsa kmetijska zemljišča, predvsem so tukaj zemljišča za Drogo, nadomestili, in sicer ne ena za ena, temveč ena za 1,5. In res je, da so pri tem sodelovali strokovnjaki in ministrstvo za kmetijstvo, ki nam je dalo za vse naše ukrepe pozitivno mnenje".

Celotno izjavo župana si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Izjava izolskega župana Danila Markočiča glede referendumske pobude civilne iniciative

Posted by Regional on Tuesday, October 5, 2021

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Stric iz ozadja |  05 .10. 2021 ob  21: 06
-1
Kako je mogoče, da se na območju NOVA OBRTNA CONA, ki je v OPN, že gradi? Na črno? Zakaj se en ukrepa? In kdo sploh že tam gradi pod avtocesto?
Stiv Rivs |  05 .10. 2021 ob  20: 50
Ta inicijativa je mafijski blef.
Same laži in zavajanja glede kmetijskih zemljišč in gradnje stanovanj.
Kdo je v ozadju ?
Upam, da bodo Izolani razmišljali s svojo glavo in na referendumu potopili te laži.

Njihov predlog , da bi prebivalci parkirali avte pri Merkurju in kasneje prišli v Izolo z avtobusom je znak, da nimajo blage veze o urejanju mestne infrastrukture.
Cenen populizem in običajna balkanska ignoranca.
Zgodba o kmetijskih zemljiščih V NAJEMU (!) pri Drogi je tudi s trte zvita. Vsakdo, ki ima malo pojma o pridelavi vina naj gre na Šared in Barede pogledat obstoječe vinograde.
Ta CI je trojanski konj za naivne Izolane.
V ozadju so stari-novi znani izolski mafijci, ki že desetletja krojijo v Izoli izključno osebne interese.
Osnovni cilj CI je ta, da se zruši OPN, vzpostavi anarhijo, kjer bo mafija lahko nadaljevala s svojimi praksami.
anton |  05 .10. 2021 ob  14: 23
... zanima me ali je imela občina podatek in ga pri pripravi opn upoštevala, in sicer, kolikšno je število prebivalcev, ki v občini sploh lahko prebiva, da se obstoječim izolanom ne poslabšajo življenjski pogoji (vsa potrebna infrastruktura in javni zavodi) ...
... zanima me ali opn načrtuje gradnjo podzemne/ih garazne/ih his/e in kje je njihova lokaciha ter terminski plan izgradnje ...
... zanima me še ali sedanja "oblast" razmišlja o prepovedi parkiranja v "mandraču" kot so že pred leti naredili v piranu na tartinijevem trgu ter marsikje v kopru ...