MARKOČIČ TIK PRED SEJO PREJEL ULTIMAT: "Če tega občinski svet danes ne naredi, so pogajanja zaključena"

Izola

V Izoli je v četrtek potekala 18. redna seja občinskega sveta. Župan Danilo Markočič je dnevni red razširil z dodatnima točkama: predlogom dopolnitve načrta razvojnih programov za leto 2021 in postopkom uveljavitve občinskega prostorskega načrta (OPN). V povezavi z drugo točko je občina pričakovala konstruktivni dialog na temo OPN, a se to ni zgodilo. Župan je tik pred sejo prejel ultimat. 

Markočič je v povezavi s postopkom uveljavitve OPN pojasnil, da pogajalsko skupino Občine Izola sestavljajo predstavniki vseh svetniških skupin oz. strank. V razširjeni oz. ožji sestavi so se večkrat pogovarjali s pobudnico referenduma Viktorijo Carli in njenimi podporniki. Pretekli konec tedna so pristojne občinske službe in svetniki, ki so člani pogajalske skupine, pripravile izčrpno obrazložitev na vseh 33 zahtev, ki jih je podala Carlijeva s somišljeniki. V sredo sta se obe strani v ožji zasedbi znova sestali in se dogovorili, da bo župan prekinil četrtkovo sejo na točki, ki se tiče OPN, in da jo bodo nadaljevali po pridobitvi pravnih mnenj ter usmeritev ministrstva za okolje in prostor, nakar bodo sprejeli končno odločitev o nadaljnjih korakih postopka uveljavitve OPN.

A je Markočič pol ure pred sejo prejel naslednjo elektronsko sporočilo s strani Carlijeve: "Spoštovani župan, gospod Danilo Markočič, Viktorija Carli vam skupaj z ostalimi podporniki civilne iniciative sporočam, da smo se po tehtnem razmisleku odločili, da zahtevamo, da občinski svet na današnji seji, 30. 9. 2021, sklep o sprejetju OPN z dne 8. 7. 2021 razveljavi in zadevo vrne v ponovno odločanje v prvo ali v drugo branje. Če tega občinski svet danes ne naredi, so pogajanja zaključena in zahtevamo nadaljevanje s postopkom izvedbe referenduma z določitvijo datuma za začetek zbiranja overjenih podpisov."

Župan, ki ga je elektronska pošta presenetila, je ob tem jasen: "Nesprejetje OPN pomeni, da bomo primorani začeti postopek znova, po novi zakonodaji, to pa pomeni večletno zaustavitev razvoja Izole." Kot je še dodal, do sedaj pridobljena pravna mnenja ne omogočajo razveljavitve sklepa o že sprejetem OPN, kot ga zahtevajo pobudnica in podporniki referenduma, zato mora občina zadevo temeljito preučiti. Svetniki so nato sledili županovemu pozivu in soglašali s prekinitvijo seje pri tej sklepni točki dnevnega reda.

Danilo Markočič

Na seji so se svetnice in svetniki sicer med drugim seznanili s poročilom Policijske postaje Izola ter poročilom občinskega redarstva o izvajanju Občinskega programa varnosti (OPV) za leto 2020. Nato je občinski svet obravnaval in sprejel predlog letnega programa športa v občini Izola za leto 2022, v prvi obravnavi sprejel predlog lokalnega programa kulture občine Izola 2021–2025 in v drugi obravnavi tudi predlog odloka o denarni socialni pomoči v občini Izola.

Občinski svet pa je soglašal še s prodajo nekaterih nepremičnin, in sicer solastniškega deleža v stanovanjski hiši Šared 5 s pripadajočim dvoriščem in zemljišči neposredno ob hiši (oljčnik, vinograd), v skupni vrednosti 63.312 evrov, ter dvodelnega kletnega prostora na naslovnih Gregorčičeva 34 in Cegnarjeva 1, v skupni izmeri 36,4 m² in vrednosti 43.332 evrov, so sporočili iz izolske občine. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ben |  02 .10. 2021 ob  08: 10
Red mora bit, in nadzorniki tudi! Ampak, kdo nadzira nadzornike in komu so odgovorni?
Tista, saj so vsaka štiri leta volitve, ko se polagajo računi, je malce za lase privlečena. Za nazaj računov ne plača nihče, vsaj pri nas ne. Itak!
Stric iz ozadja |  02 .10. 2021 ob  07: 13
Če OPN ne velja, kako je mogoče, da se gradi na območju med petrolovo črpalko in Merkurjem neposredno pod avtocesto/obvoznico?
anton |  01 .10. 2021 ob  16: 35
15
... če spada pod ta OPN tudi področje kjer je sedaj parkirišče, ki ga izolani kličemo "pri ladjedelnici" obvezno vključiti v OPN na lokaciji kjer so sedaj parkirišča pidzemno garažo kot jo imajo vse občine in ispraznite "pločevino" iz "mandrača", kasneje pa se z "lonke" ...
Pjero Shriba |  01 .10. 2021 ob  15: 06
12
Kot pričakovano, je civilna inicijativa dala popolnoma nesprejemljiv ultimat, kot je npr. Urbanija dal STA-ju.
Ta CI je samo en navaden blef.
V ozadju so ravno ti mešetarji proti katerim naj bi se CI borila.
Pa naj bo referendum, kjer bo krdelo priseljenih izolčanov lahko spet prosto hlastalo po izolskih parcelah in neomejeno zidalo.
Po zmagi pa fešta pri tisti špini ,kjer so se vse to zmenili.