ODZIV KS KOPER CENTER NA ZASKRBLJENOST DOMAČINOV ZARADI 5G: To so sklenili na sestanku z Luko Koper in Bržanom

Koper

Da bodo v pristanišču Luke Koper testno preizkusili 5G omrežje, smo že poročali. Gre za projekt Luke Koper, Telekoma Slovenije in Internet instituta. Novica je dvignila precej prahu med domačini, ki uvajanju tovrstne tehnologije nasprotujejo.

Na uredništvo smo prejeli pismo Koprčanke Tamare Čok, ki naj bi v imenu skupine občanov pisala Krajevni skupnosti (KS) Koper Center. V pismu zahtevajo takojšnjo ustavitev testne ali kakršne koli drugačne uporabe 5G-tehnologije. Opozorili so, da se je dogovor o testiranju zgodil mimo javnosti, zato je takšno testiranje nedopustno in protiustavno.

Izpostavili so opozorila različnih svetovnih znanstvenikov o izjemni škodljivosti 5G-tehnologije za ljudi, živali in rastline. Zato se v skupini Koprčanov sprašujejo, kako to, da mestne oblasti niso vprašale občanov za dovoljene ali konsenz za testno uporabo.

Kot so danes sporočili iz KS Koper Center, so takoj po sproščenih ukrepih zaradi pandemije 25. maja na sestanek povabili predstavnike Luke Koper in koprskega župana Aleša Bržana.

Predstavnika Luke Koper naj bi na sestanku podala pojasnila o projektu, ki je povezan z logistiko in je financiran z evropskimi sredstvi v višini osem milijonov evrov ter deležem slovenskih partnerjev v višini okoli 1,5 milijona evrov.

"V Kopru bo testno omrežje omejeno na kontejnerski terminal in bo trajalo 36 mesecev. Testno delovanje se bo pričelo jeseni. Po opravljenih meritvah je bilo ugotovljeno, da sevanja ne presegajo tistih, ki nastajajo ob že obstoječem omrežju 4G," pravijo v koprski krajevni skupnosti.

Bržan sicer predlaga postavitev senzorja za sevanje na robu območja Luke.

"Krajevna skupnost bo v izmenjavi informacij z Luko Koper, koprsko občino in neodvisnimi strokovnjaki sodelovala kot posvetovalno telo. Pripravila bo javno okroglo mizo o tveganju na področju kibernetske varnosti 5G omrežja in o tem poročala v glasilu Meščan/Il Cittadino," so še zapisali.

Z nepristranskim informiranjem bodo poskušali po svojih zmožnostih prispevati k ozaveščanju prebivalstva o novih tehnologijah, za katera se zavedajo, da poleg napredka prinašajo tudi tveganja, pravijo v KS Koper Center.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  28 .05. 2020 ob  13: 25
mogoče bi bilo treba ukinit internet, pametne telefone in vso to tehnologijo
Lili |  28 .05. 2020 ob  09: 26
12
"Po opravljenih meritvah je bilo ugotovljeno, da sevanja ne presegajo tistih, ki nastajajo ob že obstoječem omrežju 4G," pravijo v koprski krajevni skupnosti."
Po katerih testiranjihjQuery112307466288382816679_1590650655556?? Kdo jih je opravil? Kdaj? Na čem?
Tehnologija 5G je ČISTO NEKAJ DRUGEGA od vseh sedanjih. To so čisto DRUGE FREKVENCE.
In vse skupaj je eno veliko zavajanje..Itak da jo bodo upeljali, pa ne samo v luki koper, po celi sloveniji, po celem svetu (v velikem delu že je).
In v Luki jo bodo pa če se postavite na trepalnice. Imajo nekega tipa ki je zadolžen "za varnost", ki je obseden z nadzorom.
ZigaZois |  28 .05. 2020 ob  08: 56
Spoštovani "Žveplo" - mešaš zelenjavo in sadje, da ne pišem kaj drugega.
Res je, da je prah v Anhovem škodljiv, pa tudi prah iz Luke Koper ni najbolj zdrav. Če bi pogledal sliko rakavih obolenj na t.i. Miljskem hribu pa tudi v Kopru, bi lahko ugotovil, da slika ni dosti boljša od te, ki jo omenjaš. Kar se tiče signalov pa si malo ustrelil mimo. GSM signal, je bil daleč močnejši od sedanjega LTE (4G). Pa sem prepričan, da si nosil telefonček v žepi, če si dovolj star, da si imel priložnost uporabljati tako tehnologijo. Sigral je bil tako močen, da , si doma v zvočnikih, ki so bili v radiusu nekaj metrov, slišal povezovanje telefončka. Takrat ni nikogar motilo povezovanje z nekimi antenami. Tudi sedaj ima večina Aktivistov telefonček v žepu in se ne zavedajo, da oddaja tudi ta naprava saj morajo vaše zahteve, govor in sporočila nekako prispeti na strežnik. pa bi dodal še to, da s tem signalom v žepu močno vplivajo na morebitne potomce . . .
žveplo |  28 .05. 2020 ob  07: 47
Žiga Zois
pejdi ti lepo nekam...
V Anhovem so tudi trdili da azbest ne dela škode, dokler je bilo od tega dovolj koristi in dokler ni bilo prepozno, da je vsak otrok vedel zakaj mi umirajo starši...
So teorije zarote in "teorije zarote", in mi ne vemo kaj je res in kaj ni, ni pa potrebno da smo zaradi tega testni zajčki. Ja civilizacija terja davek, ampak ni potrebno da prav vsako s*anje takoj pogoltnemo. Konec koncev, tudi če je v luki milijon konteinerjev in je potrebno vsakega obdelati v sistemu, je že sedanje omrežje to sposobno v sekundi dveh... luka je pač samo neka enota kjer se lahko testira in mi civilna družba ne moremo vplivat ker je to kao na njihovem ozemlju, kjer ima roko čez kapital in podkupljena "država" Sicer pa je tudi v luki vsak dan par tisoč ljudi, ki bodo tudi poizkusni... in kaj testirajo? sigurno ne vpliv na ljudi ampak kako se jim delo z novo tehnologijo izide in verjetno še kaj drugega čemur so namenjena hitra omrežja.... KONTROLA !!
alfa |  27 .05. 2020 ob  21: 25
brzan nima besede ..on je le lutka putka...PRODAL SE JE....Mogoce bodo protesti
Danjel |  27 .05. 2020 ob  20: 53
vzamite tablete vi teorije zarote in anti 5g in čas ki ga porabite okoli neumnosti, raje porabite v prid vseh, to kar delate je v škodo vsem. Internet vam vsem spral glave...
galeb |  27 .05. 2020 ob  20: 07
14
O, MILI BOG!
Bržan predlaga senzor!!!
Pa ima ta človek sploh kaj besede?!
Ubogi Koprčani...
Tiramola  |  27 .05. 2020 ob  18: 42
Naslednje leto pride G 6, pol G 7 in tako dalje.
Oblast vedno nekaj naredi narobe ne obvešča in pripelje take projekte skrivnostno in skozi zadnja vrata.
Nima časa, da občanom razloži in pojasni kaj se dogaja v njihovi bližini.
Zato so občani upravičeno nezadovoljni.
Seveda noben veljak ne živi v bližini takih pretvornikov.
Napredka ni mogoče ustaviti.
Župan razloži kako je s tem! Lp
ZigaZois |  27 .05. 2020 ob  16: 15
-5
Aktivistom proti 5G omrežvu bi svetoval, da si doma dajo izklopiti električno energijo saj le ta ustvarja v bivalnem okolju alaktromagnetno valovanje s frekvenco 50Hz. Tudi elektrika pri sosedu lahko škodljivo vpliva na vas zato bi vam priporočil, da se vsi skupaj odelite v naselje brez elektrike, telefona in interneta. Opzoril bi vas, da je tudi uporaba fosilnihgoriv za ogrevanje in prevozna sredstva okolju zelo škodljiva, zato bi vam svetoval, da sedite pozimi v mrazu in se ogrejete s pešačenjem. Poleti pa se lahko ohlajate v kaki mrzli reki, ker je morje za vas preveč onesnaženo. Pitna voda je tudi napeljana v bližini električnih kablov pa je morgoče negativno namagnetena. Najbolje je da si filtrirate deževnico, če uspete dobiti neoporečne filtre.
Ma koga imate za norca ? Vsekakor pa drži, da človeška neumnost in vesolje nimata meja !