Odvlekli jo bodo še pred začetkom turistične sezone

Kronika

Ostanke nasedle križarke Costa Concordia pred italijanskim otokom Giglio naj bi junija končno odvlekli s prizorišča nesreče, pred tem pa naj bi marca sprejeli odločitev, v katero pristanišče, je dejal vodja italijanske civilne zaščite Franco Gabrielli.

"Delamo na tem, da Coste Concordie ob začetku turistične sezone ne bo več pred otokom Giglio. Ta faza je zelo občutljiva, a smo glede na dosedanji potek dogodkov optimistični," je potrdil italijanski minister za okolje Andrea Orlando.

Obenem je dejal, da se italijanska vlada nagiba k temu, da bi križarko odvlekli v katero od italijanskih pristanišč. "Za nas ni pomembna samo razgradnja ladje, pač pa tudi odstranitev odpadkov, ki bodo nastali pri razrezu. Odstranjevanje odpadkov bo moralo ustrezati najsodobnejšim okoljevarstvenim standardom, ki bodo v EU začeli veljati leta 2020," je pojasnil minister.

Tudi v tujini obstaja interes za razrez križarke

Franco Porcellacchia, predstavnik družbe Costa Crociere, lastnice nasedle križarke, ki je pri družbi odgovoren za razgradnjo križarke, pa je dejal, da tudi v tujini obstaja interes za razrez križarke. Zanimanje so doslej pokazala zasebna podjetja iz petih držav, in sicer Turčije, Norveške, Velike Britanije, Francije in Kitajske.

Potem ko so Costo Concordio stabilizirali in jo pripravili na prezimovanje, jo nameravajo sedaj narediti plovno, za kar naj bi poskrbelo skupno 30 plastičnih zabojev. Ti naj bi ladji omogočili plovnost. Stroški odstranitve so medtem že narasli na več kot 600 milijonov evrov in se še višajo.

Križarka je nasedla pred otokom Giglio 13. januarja 2012. Umrlo je 32 od več kot 4200 ljudi na krovu. Ob skorajšnji drugi obletnici katastrofe se bodo na otoku Giglio ponovno spomnili na žrtve nesreče. "Pred družinami umrlih in pred samimi umrlimi imamo moralno dolžnost, da se jih spominjamo," je poudaril župan otoka Sergio Ortelli.