Umrl nekdanji izraelski premier Ariel Šaron

Svet

Po osmih letih v komi je danes v bolnišnici v Tel Avivu umrl nekdanji izraelski premier, 85-letni Ariel Šaron. Preminulega izraelskega politika je 4. januarja 2006 sredi kampanje pred volitvami zadela možganska kap. Odtlej je bil v komi, njegovo zdravstveno stanje pa se je po nedavni operaciji drastično poslabšalo.

Novico o smrti Šarona so danes sporočili iz urada sedanjega izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja. V bolnišnici Šeba, kjer je Šaron ležal, je še niso potrdili, bi pa naj v kratkem objavili sporočilo za javnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

3. januarja so iz bolnišnice pri Tel Avivu sporočili, da se delovanje Šaronovih vitalnih organov postopoma slabša, zaradi česar je njegovo življenje ogroženo. Pred dvema dnevoma so poročali o ponovnem poslabšanju in stanje označili kot "izredno kritično".

Šaron, nekdanji general, je veljal za enega najbolj kontroverznih izraelskih politikov. Predsednik izraelske vlade je bil med letoma 2001 in 2006. Po dolgoletnem članstvu v desno usmerjeni stranki Likud je novembra 2005 ustanovil sredinsko stranko Kadima in takrat povzročil pretres na izraelski politični sceni.

Čeprav je veljal za nepopustljivega politika vojaškega kova, ki je leta 2000 z obiskom na Tempeljskem griču v Jeruzalemu sprožil drugo palestinsko vstajo, je leta 2005 z umikom z območja Gaze kot prvi izraelski voditelj izpraznil del zasedenih palestinskih ozemelj.