Tožbe proti ZZZS zaradi uvedbe terapevtskih skupin zdravil

Zdravje

Farmacevtski družbi MSD in Servier Pharma sta na Upravno sodišče v Ljubljani vložili tožbo proti zavodu za zdravstveno zavarovanje zaradi uvedbe dveh novih terapevtskih skupin zdravil, poroča Delo. Ob tem sta zahtevali, naj se do izdaje pravnomočne odločbe sodišča zadrži sistem terapevtskih skupin zdravil, kar je sodišče že zavrnilo.

Farmacevtski podjetji sta po pisanju Dela sprva ugovarjali pri upravnem odboru Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki je ugovora kot neutemeljena zavrnil. Po zavrnitvi ugovorov (tudi štirih zdravnikov) pa je predsednica upravnega odbora ZZZS Lučka Böhm po poročanju časnika prejela pismo domnevne bolnice proti uvajanju novih dveh terapevtskih skupin zdravil. Ker je bilo pismo sicer podpisano, a poslano z neznanega naslova, na zavodu sumijo - tudi zaradi vsebine - da je bilo odposlano zaradi izvajanja osebnega pritiska na Böhmovo.

ZZZS je sicer po decembrski določitvi najvišjih priznanih vrednosti za novi terapevtski skupini zdravil iz odvetniške družbe Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji v imenu zgoraj omenjenih tujih proizvajalcev zdravil prejel vsebinsko dokaj podobni tožbi, poslani na upravno sodišče v Ljubljani, piše Delo.

Tožeči stranki sta zahtevali, naj se sistem terapevtskih skupin zdravil odloži do izdaje pravnomočne odločbe upravnega sodišča. Tuja proizvajalca zdravil sta se namreč sklicevala, da jima je bila storjena "težko popravljiva škoda" oziroma "težko nadomestljiva škoda". Upravno sodišče je o obeh tožbah sklenilo, da se zahtevi za izdajo začasne odredbe kot neutemeljeni zavrneta.

ZZZS naj bi privarčeval slabih 20 milijonov

ZZZS je namreč s ponedeljkom uvedel novi terapevtski skupini zdravil za zniževanje krvnega tlaka in zniževanje holesterola v krvi. Na ta račun naj bi letno obveznem in prostovoljnem zdravstvenem zavarovanju privarčevali okoli 19 milijonov evrov. Na četrtkovi novinarski konferenci ZZZS so pojasnili, da proizvajalci zdravil po uvedbi novih terapevtskih skupin zdravil nenehno znižujejo cene zdravil in da se tako zmanjšujejo tudi morebitna doplačila bolnikov za ta zdravila.

Slovenija sicer za farmacevtsko industrijo ne predstavlja velikega trga, pač pa je zanimiva, ker je referenčna država za nekatere vzhodnoevropske države. Nižja cena pri nas tako lahko pomeni znižanje cen v drugih državah.