ODLOČITEV JE PADLA: 90 ventilatorjev bodo obdržali, 20 vrnili, za preostalih 110 pa prekinili pogodbo

Slovenija

Ministrstvo za zdravje je odločilo, da bodo 90 ventilatorjev Siriusmed R30, ki jih je Geneplanet dobavil zavodu za blagovne rezerve, obdržali ob zagotovilu dodatne opreme. Medtem bodo 20 tovrstnih ventilatorjev, ki so v skladišču v Rojah, vrnili. Pogodbo za dobavo preostalih 110 ventilatorjev bodo prekinili, so sporočili z ministrstva.

Tomaž Gantar

Takšno odločitev je minister za zdravje Tomaž Gantar posredoval direktorju Zavoda RS za blagovne rezerve Tomiju Rumpfu na predlog strokovne skupine pod vodstvom Bojane Beović.

Razvezo pogodb je predlagalo podjetje Geneplanet po medijskem poročanju o domnevni neustreznosti ventilatorjev. S tem so želeli po besedah direktorja tega podjetja Marka Bitenca zaščititi svoje dobro ime. Zavodu za blagovne rezerve so predlagali razvezo pogodb za dobavo ventilatorjev v delu, ki še ni bil izpolnjen, odkup že dobavljenih ventilatorjev po dobavni ceni in razvezo pogodb za dobavo zaščitnih mask v delih, ki še niso bili izpolnjeni.

V četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija se je namreč odprlo vprašanje ustreznosti ventilatorjev za umetno predihavanje Siriusmed R30. Eden izmed treh članov neformalne strokovne skupine strokovnjakov, ki je bila izbrana za ocenjevanje ponudb, Rihard Knafelj je v oddaji ponovil, da ta ventilator ni primeren za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi covida-19.

V podjetju Geneplanet trdijo, da so njihovi ventilatorji več kot primerni - v dokaz so poslali fotografije njihove uporabe v tujini.

Tomislav Mirkovič iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, ki je nekdaj vodil tamkajšnji center za intenzivne terapije, pa je danes dejal, da si je stroka glede nabave teh ventilatorjev precej enotna, in sicer da je ob dodatni dobavi kompresorja in vlažilca zraka z ogrevanimi cevmi ta ventilator sprejemljiv tudi za zdravljenje bolnikov s covidom-19.

Geneplanet je z zavodom za blagovne rezerve sklenil pogodbo za dobavo 220 ventilatorjev, do sedaj so jih dostavili 110.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, proti kateremu je bila danes zaradi poslov, povezanih z nakupi zaščitne opreme, vložena tudi interpelacija, je v Tarči med drugim tudi spraševal o verodostojnosti Knafljeve presoje glede ventilatorjev, saj da je svetovalec stranke LMŠ. Knafelj je potrdil, da je bil pred volitvami povabljen na pogovor o zdravstvu, vendar pa da s predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem nista imela enakih pogledov in sta se zato razšla.

Robert Knafelj

Omenjeni sestanek je danes v izjavi za medije po seji Sveta za nacionalno varnost potrdil tudi Šarec. Pojasnil je, da je Knafelj pomagal tudi pri pripravi programa in sodeloval pri pripravi strankinega kongresa leta 2018. Pozneje pa kakšnih večjih stikov po besedah Šarca niso več imeli, saj niti ni bil v igri za ministra.

"Ampak to niti ni pomembno," je dodal. Knafelj je po besedah Šarca strokovnjak in je sodeloval v skupini, v kateri je bil tudi Marko Noč. Kot je spomnil Šarec, je Noč sodeloval pri preiskovalni komisiji o žilnih opornicah, v javnosti pa je po besedah predsednika LMŠ "veljal za podpornika SDS".

Poleg tega je bilo stališče o kakovosti naročenih ventilatorjev mnenje celotne skupine. "Vse drugo so diskreditacije," je poudaril. Tudi če bi Knafelj sodeloval z njimi, je po besedah predsednika LMŠ strokovnjak na svojem področju in "zagotovo bolje ve, kakšen ventilator je potreben," kot pa Počivalšek.

Ivan Gale

Namestnik direktorja zavoda za blagovne rezerve Ivan Gale je v Tarči pred dobrim tednom dni dejal tudi, da je bilo podjetje Geneplanet v postopku naročanja favorizirano in da je minister Počivalšek pri zavodu za Geneplanet posredoval za 100-odstotno predplačilo, še preden je bila izdana bančna garancija.

Geneplanet je bil, kot je razvidno iz ponudbe, edini, ki je imel za osem milijonov predplačila le 50-odstotno bančno garancijo. Drugi dve podjetji - RAM2 in Gorenje - sta imeli bančno garancijo v 100-odstotnem znesku avansa. Četrto podjetje Interpart pa avansa sploh ni prejelo, so še poročali v Tarči.

V današnjem intervjuju za portal 24ur.com pa je Gale razkril še, da naj bi pri nabavi opreme posredovala tudi premierjeva soproga Urška Bačovnik Janša. Iz sporočila, ki ga je Gale posredoval portalu, izhaja, da je 19. marca v elektronski pošti ministru Počivalšku poslala kontakt Mirana Blatnika, moža predstojnice infekcijskega oddelka v Splošni bolnišnici Celje Janje Blatnik. S podjetjem Xan-max, katerega direktor je Blatnik, je zavod 21. marca sklenil pogodbo, vredno 9,8 milijona evrov. Po javnih podatkih je bila pogodba kasneje stornirana.

Urška Bačovnik Janša je danes na družbenem omrežju Twitter zapisala, da verjame, da je enako ravnalo na tisoče drugih posameznikov. "Meni to narekujeta lastna vest in zavezanost zdravniškemu poklicu. V takem ravnanju in v želji pomagati v času epidemije lahko provizije išče samo tisti, ki je nanje sicer navajen," je zapisala.

Na zavodu pa naj bi posredovali tudi Alenka Jeraj, Roman Končar, Franc Breznik in Ivan Jordan, so zapisali na portalu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  05 .05. 2020 ob  09: 04
geneplanet je v genski analizi koalicije in vlade našel gen za laganje in krajo
Ištrijan |  04 .05. 2020 ob  22: 42
Gantar odstopi kot minister te falše ljubljanske ulade, tokrat imas bistveno bolj utemeljene razloge kot prvic!!
vseved |  04 .05. 2020 ob  19: 56
Če bi Gantar imel jajca , ,bi vrnil vse ventilatorje! Vse bolj se pogreza v blato .