INTERPELACIJA VLOŽENA V DZ: "Počivalšek si jo je pisal sam" (VIDEO)

Slovenija

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je po oceni vlagateljev interpelacije politično odgovoren za nepregledno finančno okoriščanje posameznikov oz. podjetij, povezanih z nakupi zaščitne opreme. S tem je tudi odgovoren za negospodarno porabo državnih finančnih sredstev, so zapisali v besedilu interpelacije, ko so jo danes vložili v DZ

Interpelacijo je 23. aprila najprej napovedal predsednik LMŠ Marjan Šarec, sodelovanje pa so po številnih očitkih glede nabav zaščitne in druge opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa, napovedale tudi Levica, SD in SAB.

V LMŠ so po oddaji Tarča na TV Slovenija, ki je prav tako 23. aprila poročala o nepravilnostih pri nabavi zaščitne opreme, pričakovali tako odstop ministra Počivalška kot ministra za obrambo Mateja Tonina. Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je omenil celo možnost interpelacije celotne vlade. A kot kaže, so se za zdaj odločili le za interpelacijo gospodarskega ministra.

Na temo nabav opreme, potrebne v epidemiji, se obeta tudi ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije. Zahteva bo vložena v naslednjih dneh, je na današnji novinarski konferenci pojasnil poslanec LMŠ Robert Pavšič.

Brane Golubović

Šarec je v izjavi za medije po današnji seji Sveta za nacionalno varnost na Brdu pri Kranju potrdil, da ministru očitajo nepregleden nakup opreme. Odkritja v zadnjih dneh namreč kažejo prav to, da se je pri nakupih dajalo prednost določenim podjetjem, pravi. Prav tako se Šarec sprašuje, zakaj se je sploh nakupovalo preko Zavoda RS za blagovne rezerve. Če bi vlado še vodila prejšnja zasedba, bi posle po besedah Šarca peljali preko ministrstva za zdravje, saj so se tja stekale ponudbe.

Opozoril je tudi, da danes nimajo jasnih podatkov o tem, kakšne so sploh bile potrebe po zaščitni opremi. Nekaj opreme je bilo v državi ob začetku epidemije sicer na voljo, tudi ventilatorjev, poleg tega pa je imel denimo Univerzitetni klinični center Ljubljana na voljo 30 milijonov evrov za nakup opreme, je zatrdil. Podobno so imele določena sredstva v ta namen po njegovih navedbah na voljo tudi druge ustanove. Kot je seznanjen Šarec, je ministrstvo za zdravje dalo tudi soglasje, tako da so lahko institucije same kupovale opremo.

Spomnil je tudi na ponujeno pomoč kitajskega veleposlanika. V Sloveniji bi bilo treba dobiti samo pravno osebo, ki bi opremo uvozila. To bi bile potem lahko blagovne rezerve, lahko pa bi bila tudi državna podjetja, denimo Krka, meni predsednik LMŠ.

Marjan Šarec

Šarec: Naš namen ni rušiti vlado samo zato, da bi jo zrušili

Šarec je zagotovil, da njihov prvotni namen ni rušenje vlade samo zato, da bi jo zrušili. Predvsem je cilj, da se stvari odkrijejo, pa tudi, da se ugotovi, da pri tem ne gre samo za ministra za gospodarstvo, ampak tudi "za direktive z vrha". Kot je opozoril, je očitno določena elektronska sporočila pisala tudi soproga predsednika vlade Janeza Janše.

Pavšič pa je na skupni opozicijski konferenci povedal, da ministru v interpelaciji očitajo predvsem izogibanju zakonodaji, ki velja tudi v kriznih časih. Po njegovih navedbah gre zlasti za kršitve sistema javnega naročanja in kršenje zakonodaje s področja, ki posega v pravice Agencije za zdravila in medicinske pripomočke. "Gre za celo vrsto neposrednih in posrednih kršitev zakona, predvsem pa izogibanje in zavajanje, očitno klientelistično in koruptivno delovanje," je pojasnil Pavšič in kot bistveno izpostavil Počivalškovo domnevno neukrepanje ob tem dogajanju.

Bojana Muršič

Izpostavil je odgovornost celotne vlade, po njegovem mnenju pa morajo odgovornost prevzeti tudi poslanci, ki so to vlado podprli. Pri podpori interpelaciji računajo tudi na koalicijske poslance, predvsem na tiste, ki "se niso prodali in bodo zastopali etična načela, zaradi katerih so kandidirali v DZ".

Muršičeva: Počivalšek si je interpelacijo pisal sam

Poslanka SD Bojana Muršič je ocenila, da si je Počivalšek to interpelacijo pisal sam z vsakodnevnimi izjavami pred mediji in tudi s svojimi ravnanji. S tem, ko ga je Janša podprl, pa je odgovornost prevzela celotna vlada, je dejala.

V SD ta ravnanja obsojajo, razčiščevanje nakupa zaščitne opreme v DZ pa so po njenih besedah le delčki, da pridejo "tem nečednim ravnanjem, za katere zdaj obstaja zgolj sum, tudi do dna". Afera z maskami se po njenem mnenju postavlja ob bok aferi o orožju v 90. letih.

Miha Kordiš

Kordiš: Vlada je hotela nahraniti svoje prijatelje 

"Vsakič, ko je na oblasti Janša, gredo provizije v milijone. Začelo se je s trgovino z orožjem, nadaljevalo z afero Patria, pod tretjo Janševo vlado pa imamo sporne nabave zaščitne opreme," pa je danes dejal poslanec Levice Miha Kordiš.

Spomnil je na zavzemanje Levice za to, da bi zaščitno opremo nabavljali neposredno, a se je vlada odločila drugače. "Interpelacija razkazuje, zakaj se je vlada tako odločila: da nahrani svoje prijatelje v zasebnem sektorju z visokimi provizijami na škodo in na račun zdravja državljanov in državnega proračuna," je prepričan Kordiš.

Pod interpelacijo so podpisani tudi poslanci SAB, saj so prepričani, da je treba stvari razčistiti. Ugotavljanje politične odgovornosti pa po ocenah vodje poslancev SAB Maše Kociper žal ne bo rešilo milijonov, ki so bili pri teh nakupih opreme morebiti izgubljeni. Spomnila je, da so v SAB tudi zahtevali, da nad nakupi v kriznem času poteka poseben parlamentarni nadzor. Predlagali so ustanovitev proračunskega sklada, a predlogi SAB niso bili sprejeti.

Novinarska konferenca predstavnikov opozicijskih strank glede interpelacije ministra Počivalška

Novinarska konferenca predstavnikov opozicijskih strank LMŠ, SD, Levica in SAB, na kateri bodo spregovorili o interpelaciji zoper ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška. #STAvživo Prenos vŽIVO.si

Posted by Slovenska tiskovna agencija STA on Monday, May 4, 2020

Počivalšek je očitke že večkrat zavrnil in navedel, da bo interpelacija priložnost za pojasnila. Vlada tudi pripravlja oz. je v zaključni fazi priprave poročilo ministrstev o zagotavljanju zaščitne opreme v času pandemije in o stanju opreme ob nastopu nove vlade..

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  04 .05. 2020 ob  14: 55
Interpelacije nima nobene možnosti, ker niso izpolnjeni naslednji pogoji (projekti):

- predsedovanje Slovenije Svetu EU- beri 2. predsedovanje JJ. Tega ne izpusti iz rok za nobeno ceno, ker če bi bile volitve ni 100% verjetnosti, da bi to bil on.
- ni še bil izbran izvajalec 2 TDK. Do izbora izvajalca bo izveden postopek za zamenjavo vseh, ki bodo o tem odločali. To kar imamo sedaj z zaščitno opremo bo mala šala v primerjavi z mešetarjenjem za izvajalca 2 TDK.
- Orban še ni dobil parcele v Luki Koper kot kompenzacijo za dokapitalizacijo nekega medija v Sloveniji
- omrežje 5G

Verjetno je jasno, kdo ne bo dovolil da pade Počivalšek.