Obtoženi se ne čutijo odgovorne

Goriška

Na novogoriškem okrožnem sodišču je danes potekal predobravnavni narok zaradi hude delovne nesreče na gradbišču črpalne hidroelektrarne Avče, v kateri sta umrla dva delavca, tretji pa je bil težko poškodovan. Trije obtoženi niso priznali krivde, zato se bo glavna obravnava pred sodnim senatom začela predvidoma marca prihodnje leto.

Po kriminalistični preiskavi je bila vložena kazenska ovadba za štiri nekdanje vodstvene delavce na gradbišču, kjer se je zgodila nesreča, vendar je eden med njimi v tem času umrl. Roman Sladič, Ismet Turonović in Andrej Košir se za nesrečo ne čutijo odgovorne, njihovi odvetniki so zato sodišču predlagali številne nove priče in sodne izvedence za izvedbo dokaznega postopka.

Tožilka Damjana Bandelj se je strinjala skoraj z vsemi predlaganimi pričami, sama je predlagala le dodatno zaslišanje Žarka Lebana, ki je kot inšpektor za delo prišel takoj po nesreči na gradbišče in kasneje pripravil tudi poročilo o nesreči. Na predlog odvetnice Irene Dobravc Tatalovič pa naj bi kot pričo zaslišali tudi nekdanjega predsednika upravnega odbora Primorja Dušana Črnigoja.

Sodnica Andrejka Luznik se bo o predlogih tožilke in odvetnikov odločila do začetka glavne obravnave, ki naj bi se predvidoma pričela 11. marca 2014.

Spomnimo:

Na gradbišču črpalne hidroelektrarne Avče v občini Kanal ob Soči se je 9. septembra 2008 zgodila huda delovna nesreča, v kateri sta umrla 37-letni in 49-letni moški, medtem ko je bil težje poškodovan 22-letnik, lažje pa 27-letnik. Vsi so bili delavci družbe Primorje Geotehnika.

Policisti so v preiskavi ugotovili, da je zaradi okvare strojnice žerjava, s pomočjo katerega so se po jašku spuščali trije zaposleni, košara z delavci padla 70 metrov v globino, zaustavil jo je šele varovalni oder na globini 180 metrov. Sedemindvajsetletnik, ki je bil spodaj, pa je še pravočasno odskočil in tako bil le lažje poškodovan.

V preiskavo nesreče sta bili vključeni tudi pristojna delovna in rudarska inšpekcija. Na podlagi preiskave so zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti kazensko ovadili štiri osebe, odgovorne za varnost in zdravje pri delu na omenjenem gradbišču.

Deli novico: