OBJAVLJENA VELIKA VREMENSKA NAPOVED ZA EVROPO: Kakšna bo zima v Sloveniji?

Slovenija

Meteorologi spletnega portala Accuweather so v veliki zimski napovedi predvideli, da bo na vremenske razmere v Evropi, kot že dve leti poprej, tudi letos najbolj vplivala La Niña – pojav, pri katerem se nizke temperature oceanov širijo čez ekvatorialni Pacifik, kar med oceanom in ozračjem ustvarja sistem, ki vpliva na vremenske razmere okoli sveta. Po napovedih glavnega meteorologa Jasona Nichollasa naj bi La Niña dosegla svoj vrhunec novembra, njen vpliv pa naj bi oslabel januarja prihodnje leto.  

Foto: AccuWeather

Letošnja zima bi lahko bila (malce) drugačna 

Čeprav se ta pojav pojavlja že tretjo zimo zapored in bi lahko pričakovali podobne vremenske razmere kot prejšnja leta, pa vremenoslovce letošnji pojav 'malce bega'. Meteorolog Alan Reppert pojasnjuje, da se je trojna zaporedna La Niña od začetka beleženja zgodila le trikrat, zadnja pa je bila na začetku stoletja od leta 1998 do 2001. Južno Evropo, torej tudi Slovenijo, bi po napovedih portala Accuweather lahko letos prizadela močna neurja. Nevarnost za pogostejše deževne in vetrovne dogodke bo večja na Portugalskem, v Španiji, južni Franciji, Italiji in predvsem na zahodnem Balkanu, v jugovzhodni Evropi ter na severu in v središču Italije, zaradi česar so lahko ogrožena nižje ležeča obalna mesta.

Bodo zimske padavine omilile letošnjo sušo?

Meteorologi pravijo, da ne in da bodo za normalizacijo razmer potrebna leta bolj deževnih zim. Zahodno Evropo lahko občasno doletijo vdori hladnejšega zraka, v škotskem visokogorju s pogostejšimi snežnimi padavinami v januarju in februarju, sicer pa bodo temperature blizu običajnim za ta čas. Severni in srednji Evropi letošnjo zimo grozi suša, kar bi lahko povzročilo težave s pridelki, prevladovale pa naj bi tudi nadpovprečne temperature. Več padavin lahko to zimo pričakujejo na Poljskem, manj pa v Nemčiji in severni Franciji.

Foto: AccuWeather

Podobne vremenske razmere so predvidene tudi za Skandinavijo in območje Baltika, kjer pa vremenoslovci opozarjajo na možnost pojava neviht, ki se lahko proti severu pomikajo iz Sredozemlja. Skandinavci pa lahko največ snega pričakujejo od decembra do februarja.

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija