OBISKUJETE SEČOVELJSKE SOLINE? V krajinskem parku imajo takšno sporočilo za vas  

Piran

V Krajinskem parku Sečoveljske soline so danes objavili opozorilo vsem obiskovalcem parka, da se držijo načela "ne puščaj sledov". "Ob obisku zavarovanega območja hodite le po označenih poteh. Spoštujte življenjski prostor rastlin in živali. Občudujte jih tako, da s svojo prisotnostjo ne boste motili njihovih zgodb, ki so prav tako edinstvene kot vaša," so zapisali.

Kot pravijo v Krajinskem parku Sečoveljske soline, so tla v solinah zelo občutljiva, pogosto pa jih pred erozijo varuje le tanka plast vegetacije. Ta je sicer prilagojena na zahtevne naravne razmere, vendar kljub temu ranljiva, opozarjajo. "Poškodbe vegetacije zaradi pogostega gibanja zunaj urejenih in označenih poti lahko povzročijo njeno uničenje in s tem erozijo tal. Posebej obremenjeno je rastlinstvo ob poteh. Na solinskih tleh pa gnezdijo tudi nekatere redke in ogrožene vrste ptic."

Krajinski park Sečoveljske soline ob tem želi spodbuditi slehernega obiskovalca, da za gibanje v parku, zlasti v času gnezdenja ptic (od 1. aprila do 1. oktobra), uporablja označene in urejene poti. Hoja zunaj poti ni dovoljena, poudarjajo in dodajajo, da je ob nepoznavanju razmer zaradi ugrezanja v mehko solinsko blato lahko celo nevarna za obiskovalca.

Načelo »Ne puščaj sledov«. Ob obisku zavarovanega območja hodite le po označenih poteh! Tla v solinah so zelo...

Posted by Krajinski park Sečoveljske soline on Monday, April 12, 2021

"Vodila načela 'Ne puščaj sledov' so priporočilo mednarodne organizacije LNT (Leave No Trace) za zmanjšanje vplivov na neokrnjeno naravo ob našem obisku in temeljijo predvsem na tem, da naj bo naš obisk načrtovan in pripravljen vnaprej, da hodimo le po označenih poteh, da vse kar prinesemo s seboj, odnesemo tudi nazaj, da pustimo kar najdemo, da spoštujemo živali in rastline ter da smo obzirni do drugih obiskovalcev. Psi naj bodo na kratkem povodcu. Predvsem pa, da upoštevamo pravila obiskovanja, ki so zapisana na parkovnih tablah," še pozivajo obiskovalce parka.  

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija