NSi ZA SKUPNO MIZO TAKO Z JANŠO KOT Z BRATUŠKOVO: Stranka se intenzivno pripravlja na predčasne volitve

Slovenija

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je predsedniku republike Borutu Pahorju danes pojasnil, da se NSi intenzivno pripravlja na predčasne volitve, a se želi kot stranka dialoga tudi pogovarjati in poskušati najti rešitev, ki bi bila morda boljša. Kot je dejal, se bodo odzvali tako vabilu SDS na pogovore za morebitno novo vlado kot vabilu SAB.

Jožef Horvat

Horvat je v izjavi po srečanju s Pahorjem dejal, da predsednik NSi Matej Tonin stoji na sredini političnega spektra, kar pomeni, "da iz sredine najlažje zaobjame tiste na njegovi desni kot tiste na levi".

"Volivci so nam podelili štiriletni mandat, da vodimo državo. Zato razumemo, da ima politika dolžnost, da išče rešitve," je pojasnil Horvat. So pa po njegovih navedbah v NSi že od začetka nekoliko skeptični in si postavljajo vprašanje, kako bi se v sedanji sestavi DZ lahko vzpostavila razvojna vlada. Stranke, ki so že v vladi nekaj let, po ocenah Horvata niso naredile razvojnega preboja, danes pa da smo v razmerah, ko si Slovenija ne sme več privoščiti nadaljnje stagnacije na določenih družbenih podsistemih. Omenil je čakalne vrste v zdravstvu in poslovno okolje.

Matej Tonin

Na vprašanje, ali se mu zdijo bolj verjetne predčasne volitve ali oblikovanje nove koalicije, je tako odgovoril: "Naša ocena je, da bi bilo za državo v danih okoliščinah najboljše, da gremo na predčasne volitve, kljub temu, da nikoli ne vemo, kaj nam bodo prinesle. Če pa bo dovolj volje za to, da zaustavimo trend padanja ali stagnacije na določenih podsistemih, bi prevzeli določeno odgovornost."

Pojasnil je, da se bodo v četrtek udeležili pogovora s SAB. Predsednica te stranke Alenka Bratušek je namreč stranke z izjemo SDS povabila k razmisleku o oblikovanju projektne vladne koalicije, ki bi volitve zamaknila za toliko časa, da bi uspeli sprejeti spremembe volilne zakonodaje in morda nekatere nujne zakone.

Borut Pahor

V petek popoldne pa se bo NSi udeležila pogovorov s prvakom SDS Janezom Janšo za morebitno oblikovanje nove koalicije. Vabilu sta se odzvali še SMC in DeSUS. Pojavila so se sicer ugibanja o neformalnem oblikovanju t. i. sredinskega trojčka, torej denimo med SMC, NSi in DeSUS, ki bi nastopil skupaj v pogajanjih z Janšo. Horvat je danes dejal, da tega ne more potrditi. Zatrdil pa je, da gredo omenjene stranke na pogovore vsaka zase.

Glede vprašanja, ali Janša kot potencialni mandatar predstavlja oviro za NSi, je Horvat pojasnil, da je za NSi pri kakršnih koli pogovarjanjih, dogovarjanjih in pogajanjih ključno zaupanje: "Če ga ne bo, bomo pač pogovore in pogajanja zaključili." Na vprašanje, ali Janša uživa njihovo zaupanje, pa je med drugim odgovoril z besedami: "Zaupanje se vedno na novo gradi, ali pa se na novo tudi izgublja."

Pahor bo posvetovanja po padcu vlade Marjana Šarca nadaljeval v četrtek, ko se bo pogovoril še z vodji poslanskih skupin SAB, DeSUS in SNS.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija