LEVICA JE ZA PREDČASNE VOLITVE: Ne bodo se pogovarjali niti z Janšo niti z Bratuškovo

Slovenija

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je v pogovoru s predsednikom republike Borutom Pahorjem ponovil, da v Levici trenutno ne vidijo nobene morebitne nove koalicije, ki bi bila boljša od dosedanje Marjana Šarca. Tako so po njihovem mnenju predčasne volitve edina možna pot za razrešitev nastalih političnih razmer po padcu vlade.

V Levici pričakujejo, da bodo predčasne volitve nekoliko spremenile razmerja sil med strankami in dala prednost programom oz. izvajanju določenih politik, ki bodo bolj napredne in take, ki bodo lahko izboljšale življenje ljudi. Po njihovih ocenah to z novo koalicijo ne bo možno in so volitve edini način, da pridejo do premika k vsebinam.

"Trenutno je kakršno koli preračunavanje očitno pogojeno zgolj s tem, da se ohrani stolčke na ministrstvih in v DZ, ne gre pa za programske pogovore oz. iskanje odgovorov in rešitev za ključna vprašanja v družbi," je v izjavi po pogovoru s Pahorjem povedal Vatovec.

Morebitno oblikovanje nove vlade okoli SDS je po njegovem mnenju odvisno od tega, kako daleč so pripravljene iti stranke, ki so še pred enim letom in pol zatrjevale, da takšna koalicija ni možna. "Če se bo to zgodilo, bo to le potrdilo oportunost določenih strank, da so obljube, zaveze ali stališča pripravljeni spremeniti oz. obrniti na glavo, da ohranijo ministrske in poslanske položaje," ugotavlja Vatovec.

V Levici se tako po njegovih navedbah ne bodo odzvali niti na Janševo povabilo na pogovore za novo vlado niti na povabilo predsednice SAB Alenke Bratušek. Ta je stranke z izjemo SDS povabila k razmisleku o oblikovanju projektne vladne koalicije, ki bi volitve zamaknila za toliko časa, da bi uspeli sprejeti spremembe volilne zakonodaje in morda nekatere nujne zakone.

Vatovec je namen SAB, torej da bi šli na predčasne volitve po novi volilni zakonodaji, označil za kontradiktoren. Spomnil je, da se je 59 poslancev z jasnim namenom podpisalo pod predlog sprememb volilne zakonodaje, in sicer za ukinitev volilnih okrajev in uvedbo relativnega prednostnega glasu. Uresničiti želijo odločbo ustavnega sodišča in po njegovih navedbah vpeljati več kot potrebne spremembe v volilnem sistemu, ki ga je treba poenotiti z drugimi volitvami in omogočiti večji vpliv volivcev.

"Sestaviti vlado, da postane to pogoj ali sredstvo, s katerim bi šli na volitve že po tem sistemu, je zgrešeno," je opozoril Vatovec. po njegovem mnenju je treba predlog zakona resno obravnavati in ga sprejeti. Če so stranke, ki so ga podpisale, iskrene, bodo po njegovem prepričanju to storile ne glede na to, ali bo od tega odvisna njihova prihodnja pot.

Pahor danes nadaljuje pogovore z vodji poslanskih skupin po padcu Šarčeve vlade. Danes se je že pogovoril z vodji poslancev SD, SMC in Levice, kot zadnji je na pogovoru vodja poslancev NSi Jožef Horvat.

Janša je stranke na pogovore povabil za petek. Udeležbo sta že napovedali SMC in DeSUS, v NSi pa so v ponedeljek poudarili, da se bodo z vsemi pogovarjali brez izključevanja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija