ENIGMA V ŽUSTERNI: Bomo navsezadnje izvedeli, kdo postavlja kolesarske števce in koliko nas stanejo?

Koper

Poročali smo že o kolesarskih števcih v Kopru. Iskali smo odgovore, kdo jih je postavil, kakšen je njihov namen in koliko je vredna takšna naložba. 'Podajali so si nas kot žogico' od institucije do institucije, vendar nismo uspeli pridobiti niti odgovora na osnovno vprašanje, kdo je postavil števce. Najprej smo se za odgovore obrnili na koprsko občino, kjer so nas napotili na Direkcijo za infrastrukturo (DRSI), od tam so nas usmerili na Regionalni razvojni center (RRC) Koper. V društvu Kolesarska mreža Obala pravijo, da števce postavlja DRSI, zato smo se ponovno obrnili nanje.

"Lahko potrdimo, da kolesarske števce – skupno jih je trenutno sedem – ob daljinskih kolesarskih poteh, kakršna je tudi Pot prijateljstva in zdravja, postavlja DRSI z namenom spremljanja kolesarskega prometa in s tem posledično upravičenosti vlaganja v kolesarsko infrastrukturo,"  pojasnjujejo pri Kolesarski mreži Obala in dodajajo:

"Števec na tem mestu je bil vgrajen leta 2016 v izvedbi talne zanke, ki beleži število kolesarjev. DRSI skupaj z Ministrstvom za infrastrukturo (MZI) in občinami izvaja obsežne infrastrukturne projekte, kamor spada tudi izgradnja državnega omrežja daljinskih kolesarskih poti. Prikazovalnik kolesarskega prometa je bil vzpostavljen pred kratkim in ima promocijski namen."

Glede na to, da po navedbah omenjenega kolesarskega društva DRSI, MZI in občine izvajajo obsežne projekte na območju obalnega kolesarskega omrežja, bi vsaj nekdo od naštetih, na katere smo se obrnili, moral nekaj vedeti v zvezi s tem. A kot rečeno, so nam na koprski občini pojasnili, da je zadeva v domeni DRSI. Tam so nam dejali, da postavitev števcev kolesarjev na območju Kopra ni v njihovi pristojnosti. Pojasnili so nam, da so izdali soglasje investitorju Regionalnemu razvojnemu centru Koper (RRC), saj gre za postavitev v varovalnem pasu državne ceste.

Pri RRC Koper so nam dejali, da števcev niso postavili oni, temveč jih je po novih informacijah postavila DRSI, "kar lahko preverite na Mestni občini Koper". Kot so še dodali, je realno pričakovati, da bo števcev še več, saj naj bi bili namenjeni preverjanju gostoti kolesarskega prometa na posameznih odsekih. Ti podatki so v pomoč pri sprejemanju odločitev, kjer je smiselno urediti kolesarske steze. Istrske občine v prihodnjih letih sicer načrtujejo nadaljnji razvoj kolesarske mreže.

Ker še vedno nismo prišli do odgovorov, kdo je torej postavil števce za kolesarje in koliko je vredna investicija, smo se ponovno obrnili na DRSI. Njihov odgovor še čakamo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pajade |  07 .02. 2020 ob  22: 34
Sveže postavljene kamere na Tribanski cesti je dal postaviti Bržan? Kaj se koga boji? To je šele enigma....
Primorc |  07 .02. 2020 ob  08: 17
To je višek raziskovalnega novinarstva na obali!
kanarin |  06 .02. 2020 ob  08: 33
Jaz tudi čakam in po pravici povedano ne morem niti spati - le kako se bo razrešil ta veliki misterij svetovne razsežnost...