NOVOST NA NEKATERIH MEJNIH PREHODIH: Prepovedali tranzitni promet tovornjakov

Slovenija

Na nekaterih mejnih prehodih s Hrvaško na območju severovzhodne Slovenije in Primorske od danes velja omejitev prometa za tranzitni tovorni promet. Na infrastrukturnem ministrstvu želijo s tem izboljšati varnost in kakovost bivanja lokalnega prebivalstva, hkrati pa mednarodni tovorni promet preusmeriti z državnih cest na avtocestno omrežje. 

Z novo prometno ureditvijo je direkcija za infrastrukturo na severovzhodu države prepovedala tranzitni promet težkih tovornih vozil nad 7,5 tone preko Slovenije, ki zdaj s podravske avtoceste pot nadaljuje po glavnih ali regionalnih cestah in nato predvsem preko mejnih prehodov Središče ob Dravi in Zavrč na Hrvaško in obratno.

Ta je odslej po regionalnih cestah na tem območju dovoljen le še za lokalni prevoz, ki ima izhodišče ali cilj v hrvaških županijah Varaždin ter Medžimurje in obratno, prav tako ne bo oviran tovorni promet z izhodiščem ali ciljem v Sloveniji. Omejitev tako velja za doslej precej obremenjena mejna prehoda Zavrč in Središče ob Dravi.

Ob tem bo prepovedan tudi ves tranzitni promet težkih tovornih vozil, ki s štajerske avtoceste pot nadaljuje naprej po regionalnih cestah preko mejnega prehoda Dobovec in mejnega prehoda Bistrica ob Sotli na Hrvaško. Gre torej za območje vzhodno od Celja in južno od štajerske avtoceste do omenjenih mejnih prehodov.

Po dolgotrajnih prizadevanjih lokalnega prebivalstva je direkcija omejila tudi tranzitni promet na glavnih cestah Postojna–Jelšane in Kozina–Starod ter ga preusmerila na avtocestno omrežje.

Omejitev bo tudi tam veljala za tranzitni promet težkih tovornih vozil iz Italije proti Hrvaški, Bosni in Hercegovini, Srbiji, Severni Makedoniji, Bolgariji, Črni gori, Romuniji in obratno. Izjema bodo tovorna vozila, ki bodo prihajala iz Italije in bodo imela za cilj istrsko, primorsko-goransko in liško-senjsko županijo ter obratno.

Prav tako ne bo omejen promet težkih tovornih vozil, ki natovarjajo v Sloveniji in vozijo na Hrvaško ali v prej omenjene oddaljene države in obratno. Daljinski tranzitni promet težkih tovornih vozil iz Italije proti celinskemu delu Hrvaške in drugim državam pa bo preusmerjen na avtocesto Kozina–Ljubljana–Obrežje.

Na ptujskem območju, kjer so večkrat izvedli zaporo ceste v Spuhlji, so z omenjenimi rešitvami le delno zadovoljni, saj civilna iniciativa obžaluje, ker omejitev ne bo veljala za tovornjake z območja Varaždina in Medžimurja, saj to po njihovem pomeni, da bo na njihovi cesti dnevno le okoli sto tovornjakov manj kot doslej.

Natančnih izračunov, koliko bo omejitev vplivala na razbremenitev ostalih cest, sicer ni, bo pa ukrep po besedah župana Središča ob Dravi Jurija Borka gotovo dal rezultate. Njihov mejni prehod je doslej dnevno prečkalo okoli 400 do 500 tovornjakov. Z omejitvijo prometa bi se lahko ta številka skoraj prepolovila.

Primorska civilna iniciativa pa pričakuje, da se bo število tovornih vozil zmanjšalo z 287.000 v letu 2017 na raven iz leta 2002, ko je bilo na cesti 111.000 težkih tovornih vozil.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija