ZAČENJA SE KOPALNA SEZONA: Kaj pripravljajo na kopališčih v Kopru, Izoli in Portorožu?

Slovenija

Danes se na morju začenja kopalna sezona, ki bo trajala vse do 15. septembra. Na javnih kopališčih na slovenski obali so se na letošnjo sezono dobro pripravili z nizom aktivnosti za vse okuse, poskrbeli so tudi za določene investicije in vzdrževalna dela.

Po muhastem vremenu v zadnjem obdobju je morje sicer še precej hladno. Tako so še v petek po podatkih agencije za okolje pri koprski kapitaniji namerili le okoli 15 stopinj Celzija. Če tako vsi obiskovalci kopališč na slovenski obali še ne bodo zaplavali v morje, pa se ob za ta konec tedna napovedanem lepem vremenu vendarle ne bi smeli dolgočasiti.

Centralna plaža v Portorožu, ki obsega prek 29.000 kvadratnih metrov kopenskih in 25.000 kvadratnih metrov morskih površin, je letos že dvaindvajsetič prejela okoljsko priznanje Modra zastava. V javnem podjetju Okolje Piran, ki upravlja s plažo, so ponosni na varnost, urejenost in pestrost ponudbe, ki jo zadnja leta vseskozi nadgrajujejo in izboljšujejo.

Za varnost kopalcev v času obratovanja plaže v vsakem trenutku skrbijo štirje strokovno usposobljeni reševalci iz vode. Pri urejanju in čiščenju zaposlenim pomaga ekipa 30 dijakov, študentov in drugih delavcev.

Zadnjih nekaj let je dodana vrednost plaže brezplačen animacijski program, s katerim popestrijo doživetje obiskovalcev vseh starosti. Najmlajši se lahko vključijo v različne delavnice in igre, ki jih vodijo usposobljeni animatorji. 

Odrasli se lahko sprostijo ob različnih oblikah telesnih vadb, ljubitelji knjig pa v Knjižnici na plaži. Ponedeljki bodo rezervirani za filmske večere na plaži, torkovi in sredini večeri pa bodo v znamenju glasbe in plesa.

Kot so pojasnili v Okolju Piran, bodo tudi letos izvedli nekaj večjih in manjših investicijskih in vzdrževalnih del. Največja naložba bo zamenjava celotne strešne izolacije nad plažnim objektom II, zamenjali pa bodo tudi vsa svetila v obalnem zidku ter talna svetila na promenadi, uredili vhode v morje ter poskrbeli za urejenost pomolov.

Z Modro zastavo se lahko pohvalijo tudi v koprskem mestnem kopališču. Kot so za STA pojasnili v Marjetici Koper, ki upravlja s kopališčem, ima plaža tudi dva lesena pomola s širokimi inox stopnicami, ki omogočajo varen dostop v morje.

Kopalci se lahko hladijo v senci borovcev ali pa se sončijo na urejenem travniku. Otroci imajo na voljo peskovnik s senčnikom, otroško igralo "barka", gugalnice in dva splava v morju. Ob plaži sta restavracija in slaščičarna, na kopališču pa bodo omogočili tudi dodatno ponudbo senčnikov in ležalnikov.

Lani so na koprski plaži zgradili nov objekt z moškimi in ženskimi sanitarijami ter sanitarijami za invalide. Del objekta je namenjen reševalni postaji, ki ima dostop za reševalna vozila. Vstop na plažo je brezplačen, prav tako tudi uporaba tušev in sanitarij. Lani so na plažo postavili še pitnik za vodo.

Na plaži se odvijajo tudi številni dogodki, kot so regate, maratoni, triatloni, jutranje telovadbe, joga in plesi. Letošnja novost bodo tudi večeri, ki jih bo organizirala prenovljena restavracija Savor, so še navedli v Marjetici Koper.

Na območju kopalnih voda pri izolskem svetilniku je v poletnih mesecih aktiven trampolin za otroke, za sprostitev si lahko obiskovalci privoščijo masažo na plaži, v bližini so tudi igrala za zabavo najmlajših obiskovalcev.

Tudi letos bo delovala knjižnica na plaži, ki je bila med obiskovalci lepo sprejeta. Več aktivnosti je na drugem delu Izole v Simonovem zalivu, kjer je tudi arheološki park, kjer je veliko možnosti za aktivno preživljanje prostega časa, od potapljanja pod morsko gladino do joge na prostem, so za STA navedli na izolski občini.

Športna atrakcija je tudi izposoja napihljive sup deske na izolskem Turistično informacijskem centru ali na plaži v Simonovem zalivu, kjer obiskovalce letos čaka prenovljen tobogan, izposodili pa si bodo lahko tudi pedaline, vodne skuterje in tube.

Glede na dosedanje rezultate ter na napovedi in rezervacije hotelirjev si v Izoli ob tem ponovno obetajo dober turistični obisk v glavni sezoni.

Tudi letos bo vozil turistični vlakec, v poletje pa v Izoli vstopajo z akcijo Dnevi domačih pedočev, sicer pa bo vse do konca septembra delovala domača tržnica Ruba sz moje njive. 

Obiskovalci kopališč se bodo vse do septembra lahko podali na ribarjenje po starem. Gre za dogodivščino za družine, ki bodo noč preživele na morju, organizira pa ga lokalno turistično združenje skupaj s Hotelom Marina.

Otroci pa bodo v poletnih mesecih lahko obiskal izolski muzej Izolano-hišo morja. Pred kratkim pa so v sklopu projekta Mala Barka 2 v mestu postavili oznake, ki obiskovalce popeljejo po poti pomorske dediščine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  02 .06. 2019 ob  08: 23
ManofSteel | 01 .06. 2019 ob 12: 03

To je še od prejšnjega župana. Kaj bo naredil novi, bomo še videli.
Tine |  01 .06. 2019 ob  16: 45
10
Bržan Šuc in Alfred, kdo nam vodi to občino.... bog naj nam pomaga... prvi kao podjetnik, drugi obupanec, tretji dolgotrajno brezposelen ker nezaposliv zaradi motrnj
Tine |  01 .06. 2019 ob  16: 41
Letos bo na koprski plaži igral Alfred
ManofSteel |  01 .06. 2019 ob  12: 04
Kaj bo prišel źupan eno odsvirat na tamburice? Samo vprašam...
ManofSteel |  01 .06. 2019 ob  12: 03
Me vem za ostale občine, ampak Izola ima res "bogato ponudno" teampolim na plaźi in masažni salon z knjižnico ! Top ponudba hahahaha...aja pa še vlakca pardon traktor na 4 kolesih imamo. Waw