BREZ SKRBI NA KOPALIŠČA: Voda je visoke kakovosti!

Slovenija

Slovenci se lahko veselimo brezskrbnega kopanja tako v morju kot rekah in jezerih. Kot ugotavlja letošnje poročilo Evropske komisije in Evropske agencije za okolje o kakovosti kopalnih voda, voda na vseh pregledanih slovenskih kopališčih izpolnjuje zahtevane standarde. Na večini je dobre oz. odlične kakovosti.

Vzorce za analizo so jemali v kopalni sezoni 2016. Poročilo, ki sta ga danes predstavili Evropska komisija in Evropska agencija za okolje, zajema analizo kakovosti vode na kopališčih v 30 državah. Skupaj zajema več kot 21.000 kopališč v 28 članicah EU ter v Albaniji in Švici. Od pregledanih vzorcev jih je 96,3 odstotka izpolnilo minimalne zahtevane standarde.

V Sloveniji so preverili vodo na 47 kopališčih - 21 na obali in 26 v notranjosti države. Oceno dobro ali odlično je dobilo 91 odstotkov slovenskih kopališč, nobeno pa ni dobilo ocene slabo. Najstrožje standarde, ki prinašajo oceno odlično, jih je izpolnilo 74,5 odstotka.

Poročilo ugotavlja, da je kakovost kopalnih voda v Evropi iz leta v leto boljša. Še leta 2011 je bilo odlične kakovosti 78,1 odstotka pregledanih vzorcev, do lani se je ta delež zvišal na 85,5 odstotka.

Z najbolj čistimi kopalnimi vodami se lahko pohvalijo Luksemburg, Ciper, Malta, Grčija in Avstrija. V teh petih državah je oceno odlično prejelo najmanj 95 odstotkov pregledanih kopalnih voda.

Poročilo tudi ugotavlja, da je voda v Sloveniji, Avstriji, Estoniji, Grčiji, na Hrvaškem, v Latviji, Litvi, Luksemburgu, na Malti, v Romuniji in Cipru na prav vseh pregledanih kopališčih ustrezne kakovosti.

Kopanje na kopališčih, kjer je voda slabše kakovosti, lahko povzroči bolezni, opozarja poročilo. Leta 2016 je bilo v Evropi takšnih kopališč 1,4 odstotka. Največji delež kopališč z vodo slabe kakovosti imajo na Irskem (štiri odstotke), v Veliki Britaniji in na Slovaškem (po tri odstotke).

Najbolj pa se je kakovost kopalnih voda poslabšala v Italiji. Tam se je lani ocena za 22 pregledanih vzorcev poslabšala na slabo.

Deli novico:

Ma,kaj |  23 .05. 2017 ob  20: 08
Nas res imate za budale?Par dni nazaj so biologi ugotovili,da je jadransko morje na severnem delu močno onesnaženo s težkimi kovinami,ki v morje pridejo iz čistilnih napravah in ladji katere so premazane s strupenimi barvami in teh je v našem morju v izobilju.Res,da je turistična sezona kmalu tu samo tudi turisti so danes bolj informirani od nas,tako,da bi bilo bolje ne objavljat take zgodbice in naše morje enačit z grškim.