NOVI ZAŠČITNI UKREPI V KOPRSKI OBČINI: To so stvari, ki so od danes prepovedane, globe za kršitelje od 1000 do 3000 evrov

Koper

Mestna občina Koper uvaja nove zaščitne ukrepe, med drugim popolno prepoved uporabe otroških igral in javnih športnih površin ter prepoved kurjenja v naravnem okolju. Koprski župan Aleš Bržan poziva vse občanke in občane, naj dosledno sledijo navodilom in ukrepom države.

Razmere po vsej državi se zaostrujejo, število obolelih narašča, zato se dnevno sprejemajo novi, strožji ukrepi. Jutri, 20. marca, opolnoči bo začela veljati prepoved zbiranja več kot petih ljudi na javnih površinah, že danes pa je prišlo do sprememb delovnega časa trgovin. Med 8. in 10. uro imajo prednost pri nakupu in vstopu v trgovine ranljive skupine, med drugim invalidi, upokojenci in nosečnice.

Prepovedana je uporaba otroških igrišč in javnih športnih površin

Ker so bile javne športne in druge površine ter otroška igrišča kljub omejitvi stikov zelo obiskana, velja od danes, 19. marca, od 12. ure dalje prepoved njihove uporabe. Ukrep velja do preklica. Posameznikom, ki bodo kršili prepoved, grozi globa v višini od 1000 do 3000 evrov.

Prepovedano kurjenje v naravnem okolju

Z včerajšnjim dnem je koprska občina izdala prepoved kurjenja v naravnem okolju za celotno območje občine. Do preklica je prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj, puščati ali odmetavati goreče ali druge predmete oziroma snovi, ki lahko povzročijo požar. Javna gasilska služba mora biti na razpolago za morebitno pomoč pri preprečevanju širjenja okužb z virusom SARS CoV-2.

Parkiranje za obiskovalce Zdravstvenega doma Koper

Od danes, 19. marca, dalje bodo na parkirišču na Vergerijevem trgu in ob Zdravstvenem domu Koper lahko parkirali izključno obiskovalci tega javnega zavoda. Marjetica Koper je ob uvozu na Vergerijev trg postavila signalizacijo, po potrebi pa bo izvajala tudi fizično zaporo z usmerjanjem prometa. Dostop za stanovalce ulic v neposredni bližini ostaja nemoten.

Razkuževanje javnih površin, ekoloških otokov in urbane opreme

Marjetica Koper je začela obsežno akcijo razkuževanja javnih površin. Titov trg, Čevljarsko in Pristaniško ulico bodo čistili strojno, ekološke otoke, zabojnike za odpadke in ostalo infrastrukturo ravnanja z odpadki pa ročno. Popolnega razkuževanja urbane opreme, kot so klopi, ni možno zagotoviti, saj so lahko kontaminirane po vsaki uporabi, zato se njihovi uporabi raje izogibajte. Če kažete znake kakršnekoli bolezni, odpadke, kot so uporabljeni robčki, rokavice, krpe in maske, ki ste jih odvrgli v vrečo za smeti, namestite v še eno vrečo, ki jo lahko odvržete izključno v posodo za mešane komunalne odpadke.

Bodite doma, dodajajo na koprski občini, omejite nenujne stike in se izogibajte obiskom priljubljenih pohodniških točk, kot sta Slavnik in Rakitovec.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  20 .03. 2020 ob  00: 42
-2
si bom pa kuru v dnevni sobi !