NOVI PRIMERI OŠPIC: Oboleli niso bili v stiku

Slovenija

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) navajajo, da je bilo letos v Sloveniji potrjenih 30 primerov ošpic pri slovenskih prebivalcih in dva pri tujcih. V novembru in decembru so zabeležili 12 zbolelih z ošpicami, gre pa za dva, predvidoma nepovezana izbruha ošpic. Vse tri nove primere ošpic so obravnavali v Zdravstvenem domu Škofja Loka.

Fotografija je simbolična.

V treh primerih je šlo za otroke, vsi drugi so bili odrasli, so navedli na spletni strani NIJZ. Prvi primer je bil vnesen iz tujine, od njega se je bolezen prenesla še na šest oseb (sekundarni primeri), od tega pa še na eno osebo (terciarni primer). Dve od teh oseb sta bili cepljeni, za ostale pa ni podatka o cepljenju. 

V drugem izbruhu, ki ga je obravnaval NIJZ, so zbolele tri osebe, obravnavali pa so jih konec tedna v škofjeloškem zdravstvenem domu (ZD). Kot je pojasnil direktor ZD Aleksander Stepanović, so jih bolniki o bolezni vnaprej obvestili, tako da so jih pregledali v izolirani sobi zdravstvenega doma in prenos na druge bolnike ni bil mogoč. Možnost prenosov na njihove družinskega člane oz. tiste, ki so bili z njimi v stiku, pa obravnava NIJZ, je še pojasnil Stepanović.

Poleg dveh izbruhov je bil zabeležen še en posamičen primer ošpic, za katerega pa ni znan vir okužbe, so zapisali na spletni strani NIJZ. Še v sredo je NIJZ navajal, da so v Sloveniji letos potrdili 27 primerov ošpic pri slovenskih prebivalcih in dva pri tujcih.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija