Nove težave Boeingovega dreamlinerja

Japonska letalska družba Japan Airlines je prizemljila enega od letal 787 dreamliner ameriškega letalskega proizvajalca Boeing po incidentu, ki je očitno povezan z baterijo. Lani je bila zaradi težav s pregrevanjem baterij nekaj časa po vsem svetu prizemljena celotna flota dreamlinerjev, Boeing pa je takrat trdil, da je težave odpravil.

Vzdrževalci Japan Airlines so ob rednem vzdrževanju letala v Tokiu v torek zvečer opazili, da iz spodnjega sprednjega dela trupa letala uhaja bel dim. Preiskava je pokazala, da se je težava pojavila na eni od osmih litij-ionskih celic v baterijskem sistemu letala, pri čemer pa je opozorilni sistem v celoti deloval, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Temperatura celice je bila visoka. Verjamemo, da je to povzročilo 'beli dim', ki bi lahko bil dim ali para," je pojasnil tiskovni predstavnik Japan Airlines. Letalska družba je prizemljenega dreamlinerja zamenjala z drugim, ki je s 169 potniki in posadko na krovu vzletel po urniku.

Iz letalske družbe so ob tem sporočili, da se pred poletom katerega koli letala vedno prepričajo o njegovi varnosti. Sicer pa bodo polete z dreamlinerji opravljali nemoteno.

Boeing je v izjavi zapisal, da spremembe, ki so jih na baterijskih sistemih izvedli lani, očitno delujejo.

Ameriški proizvajalec je moral aprila lani kljub številnim preizkusom priznati, da ni odkril razloga za težave z baterijami, zaradi katerih so njegove jeklene ptice več tednov ostale na tleh. Je pa na baterijskih sistemih vseh letal izvedel nadgradnjo, ki naj bi zagotovila, da se težave ne bodo ponovile.

Boeing je doslej 16 letalskim družbam dobavil skupno 115 dreamlinerjev, letalo pa se, vse odkar je prišlo na trg, sooča z vrsto tehničnih težav. Novembra lani je na primer 15 letalskih družb dobilo opozorilo, da pri dreamlinerjih v nekaterih okoliščinah obstaja nevarnost nastajanja ledu. Mesec prej se je moral zaradi pokvarjenih stranišč, v katerih ni delovalo splakovanje, dreamliner Japan Airlines na letu iz Moskve v Tokio vrniti v rusko prestolnico.