NOVA REKTORICA ŽE IZPOLNJUJE ZADANE CILJE: UP naredila korak k pridobitvi projekta ERC (VIDEO)

Koper

Univerza na Primorskem (UP), natančneje Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT), je danes gostila predsednika Evropskega raziskovalnega sveta (ERC), akademika prof. dr. Jeana-Pierra Bourguignona. Z udeleženci predavanja se je pogovarjal o vlogi te institucije v sodobni Evropi, o izobraževanju v znanosti in matematiki na podiplomskem nivoju v Franciji ter o pomembnosti evropskih kongresov matematike - 8ECM bo julija namreč gostil Portorož.

Prof. dr. Jean-Pierre Bourguignon (foto: Mirella Baruca)

Prof. dr. Jean-Pierre Bourguignon je na čelu ERC od leta 2014. Matematik po izobrazbi, ki deluje na področju diferencialne geometrije, je v svoji karieri zasedal pomembne položaje v matematičnem svetu, med drugim je bil predsednik Evropskega matematičnega društva, dolgoletni sodelavec Centra National de la Recherche Scientifique (CNRS) ter direktor inštituta Institut des Hautes Études Scientifiques (IHÉS). Za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj, je tuji član Kraljevske španske akademije znanosti, leta 2005 pa je bil izvoljen za častnega člana londonskega matematičnega društva.

Ob prevzemu vodenja UP je rektorica prof. dr. Klavdija Kutnar med cilji univerze navedla pridobitev vsaj enega ERC projekta, z današnjim obiskom Bourguignona pa so že naredili korak v tej smeri. ERC projekti so namreč izredno velik dosežek, saj predstavljajo najbolj prestižen del evropskega raziskovalnega prostora, ker povezujejo vrhunsko znanost in uporabno vrednost znanosti v širšem družbenem okolju.

Akademik Bourguignon je povedal: "Kongres predstavlja odlično priložnost za srečevanje, mreženje in izmenjavo mnenj vrhunskih znanstvenikov in mladih, ki to šele postajajo. Ni dovolj, da zagotovimo kongresne dvorane, pomembno je, da imajo udeleženci tudi prostor za neformalno druženje. Prvi kongres je bil organiziran v času, ko se je vzpostavljalo evropsko matematično skupnost. To je bil čas, ko so se evropski matematiki začeli združevati. Od takrat je evropska matematika izjemno napredovala. Imamo kar nekaj raziskovalnih programov na evropski ravni, prav tako se je povečalo sodelovanje v okvirju ERC-ja. In prav Evropski kongres matematike je med pomembnejšimi vzroki napredka in sprememb." 

Novi rektorici in vodstvu je akademik prof. dr. Jean-Pierr Bourguignon čestital ob nastopu mandata in zaželel veliko uspeha ob nadaljnjem razvoju univerze. 

Francoski akademik je tudi eden od prvih organizatorjev prvega Evropskega kongresa matematike (ECM) v Parizu – njegovo 8. izdajo bo julija 2020 gostil Portorož. Bourguignon je tako eden izmed uglednih gostov, ki med intenzivnimi pripravami na kongres prihajajo v Slovenijo in na UP.

8. Evropski kongres matematike – 8ECM, katerega organizacijska gostiteljica je UP, bo sicer potekal od 5. do 11. julija 2020 v kongresnem centru Grand hotela Bernardin. Na njem se bodo zvrstila predavanja svetovno znanih matematikov, okrogle mize, delavnice, razstave in srečanja matematičnih društev, posebej veliko pozornost pa organizatorji namenjajo prav spremljevalnim dejavnostim in popularizaciji matematike. Organizatorji pričakujejo približno 2000 udeležencev s celega sveta.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija