NOV SLOVENSKI TURISTIČNI BISER: Kako ga bodo Vipavci znali izkoristiti?

Slovenija

Število obiskovalcev in nočitev v Občini Ajdovščina se je v lanskem letu povečalo, visok odstotek povečanja glede na lansko leto pa je opazen tudi letos. Turistični ponudniki tega sicer ne pripisujejo uvrstitvi Vipavske doline med deset top destinacij po izboru Lonely Planeta, pač pa predstavitvam v tujini in številčnejšim ponudnikom.

"K turistični rasti je nedvomno pripomogla uvedba enotne blagovne znamke Vipavska dolina, delno tudi lanska uvrstitev Vipavske doline med top deset destinacij Evrope po izboru Lonely Planeta in na tem temelječa pospešena turistična promocija. Okrepila pa se je tudi zavest o priložnostih, ki jih turizem prinaša, in tako imamo v občini šest novih nastanitev, širi pa se tudi ponudba doživetij," je za STA povedal ajdovski župan Tadej Beočanin.

Trenutno je v občini Ajdovščina registriranih 30 nastanitvenih obratov, ki nudijo skupaj okrog 850 ležišč. Med njimi so tudi novi zasebni ponudniki nastanitvenih kapacitet v apartmajih in kampih.

"Največ je kolesarjev in pohodnikov, vse več pa je tistih, ki prihajajo zaradi dobrega vina in kulinarike. Med njimi so predvsem tujci, pri nas so bili že Francozi, Britanci, Španci in Nizozemci," je za STA povedala Tadeja Curk Kompara, ki v Lokavcu pri Ajdovščini skupaj z možem vodi turistično kmetijo Pri Rebkovih, gostom pa poleg dveh apartmajev ponuja nastanitev tudi v manjšem kampu med sadnimi drevesi.

Ob tem, da kmetija Pri Rebkovih ponuja apartmaja že skoraj desetletje, ugotavljajo, da se gosti pri njih ustavljajo vedno več časa. "Če so včasih le prenočili, pa sedaj ostajajo več dni ali cel dopust zaradi vsega, kar jim ponuja Vipavska dolina." Nastanitvene kapacitete so vsaj delno zasedene preko celega leta.

Tudi nočitve v ajdovskem Mladinskem hotelu, kjer imajo 50 ležišč, potrjujejo povečanje števila gostov. Leta 2017 so našteli 3273 gostov, lani 3639, v prvega pol leta pa je v Palah prenočilo 2055 gostov, od katerih jih dve tretjini pride iz tujine.

Leta 2017 so turisti v Občini Ajdovščina ustvarili 18.820 nočitev, lani pa že 23.910. Število nočitev se je povečalo za več kot četrtino. V prvega pol leta pa so našteli 12.089 nočitev, torej je trend še vedno pozitiven. Podobno velja za prihode gostov, seveda tistih, ki jih statistike lahko zajamejo.

Večji turistični obisk kaže na to, da v zgornjem delu Vipavske doline primanjkuje večjih ponudnikov nastanitev. Že več let išče ajdovska občina zasebnega investitorja, s katerim bi skupno zgradili hotel. Prvotno so ga umeščali v prostor nad hitro cesto, sedaj pa so lokacijo hotela premestili v središče mesta, na območje nekdanjega starega mlina ob reki Hubelj.

"Trenutno smo v pogovorih z nekaj potencialnimi investitorji že tako daleč, da bi se projekt v prihodnjem letu lahko že začel realizirati. V letošnjem letu smo tudi dokončali študijo izvedljivosti projekta, ki jo je izdelalo svetovno priznano podjetje na področju hotelirstva. To je predlagalo umestitev hotela v samo mestno središče s približno 70 sobami. To pa bo zagotovo bistveno povečalo nastanitvene zmogljivosti naše občine. Verjamem, da bomo glede na rastoče številke obiska zato še lažje sklenili končne dogovore z investitorjem," je še razkril ajdovski župan.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija