PRIHAJA NOV VROČINSKI VAL: Na Primorskem velika toplotna obremenitev, kateri dnevi bodo najhujši?

Slovenija

Danes bo v slovenskem Primorju pretežno jasno. Popoldne bo okoli 31 °C. Pihali bodo večinoma šibki krajevni vetrovi, sprva vzhodnih, sredi dneva in popoldne zahodnih smeri. Morje bo mirno do rahlo vzvalovano (1-2). Vidljivost bo nad 10 km. Na Agenciji za okolje opozarjajo, da bo do četrtka na Primorskem in v osrednji Sloveniji velika toplotna obremenitev.

Danes bo po Sloveniji pretežno jasno, v Vipavski dolini bo sprva še pihala šibka burja. Najvišje temperature bodo od 31 do 35 °C. Jutri bo pretežno jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 21, najvišje dnevne od 31 do 36 °C.

Napoved centra ECMWF za ta teden. Na sliki je prikazan odklon povprečne temperature od dolgoletnega povprečja. Na zahodu Evrope bo dnevna temperatura precej nad povprečjem, v delu vzhodne Evrope in Turčije pa pod povprečjem.

Meteorološko poletje se je prevesilo v drugo polovico in v tem tednu bo del Evrope zajel nov vročinski val. Nad severovzhodnim Atlantikom se proti jugu, skoraj do severozahodne Afrike spušča višinska dolina s hladnim zrakom, na njeni sprednji strani pa začenja proti zahodni Evropi pritekati zelo topel zrak iznad severne Afrike, ki bo postopoma preplavil tudi del srednje Evrope. Najbolj vroče bo, kot smo že poročali,  v Franciji in Španiji. Tam naj bi vročina trajala do vključno četrtka, temperatura pa se bo ponekod dvignila tudi nad 40 °C. Nadpovprečno toplo bo tudi v Skandinaviji.

Na drugi strani celine, v vzhodni Evropi, bo vreme krojilo obsežno višinsko jedro hladnega zraka in tako bo daleč proti jugu, vse do severne Grčije in Turčije pritekal za ta čas razmeroma hladen zrak. Tako kot minuli konec tedna bodo pri nas najvišje dnevne temperature nad 30 °C. V prihodnjih dneh se bo vročina stopnjevala, najbolj vroče bo predvidoma od srede do petka, ko bodo po nižinah osrednje in zahodne Slovenije najvišje dnevne temperature okoli 35 °C, tudi noči ne bodo tako sveže kot so bile zadnje dni.

Zelo vroče bo tudi na Gorenjskem, medtem ko v vzhodni Sloveniji izrazite vročine ne pričakujemo, kajti tja bo občasno od vzhoda 'pljusknil' malo manj vroč zrak. Tam bodo najvišje dnevne temperature okoli 32 ali 33 °C.

Za konec tedna je najverjetnejši scenarij ta, da se bo na začetku omenjena višinska dolina od zahoda približala Alpam, hkrati pa naj bi bil višinski proces, ki bo nad vzhodno Evropo, najbližje našim krajem. V tem primeru bi vročina prehodno popustila, precej verjetno pa bo ozračje nestabilno, nastajale bodo nevihte. O obsegu in jakosti neviht je še prezgodaj govoriti. Vročina naj bi se vrnila že v začetku novega tedna.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija