NE BOM VEČ LUZERKA: Motovun film festival bo drevi odprl slovenski celovečerec

Istra

Slovenski celovečerec Ne bom več luzerka režiserke Urše Menart bo drevi odprl 22. Motovun Film Festival na Hrvaškem. Festival bo do 27. julija med drugim ponudil tudi dva slovenska dokumentarca, o ljubljanski punk skupini Pankrti in kantavtorju Vladu Kreslinu, ter slovenski kratki film Bik režiserja Bojana Labovića.

Celovečerec Ne bom več luzerka bo eden izmed 20 celovečercev v osrednjem tekmovalnem programu, kjer bo najboljšemu filmu pripadla nagrada propeler Motovuna. Režiserka z vesno nagrajenega filma in producent Daniel Hočevar bosta po napovedih organizatorjev tudi med gosti v Motovunu.

V petih festivalskih dneh bodo predvajali približno 100 filmov. Slovenskemu filmu bo drevi na trgu v Motovunu sledila črna komedija Bog obstaja, ime ji je Petrunija makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske, ki je v soboto na festivalu v Pulju prejela nagrado za najboljšo režijo v kategoriji manjšinskih koprodukcij.

V glavnem programu Motovuna sta še dva nagrajenca puljskega festivala s slovenskim prispevkom - igrano-dokumentarni film Dnevnik režiserke Dane Budisavljević, v katerem igra tudi Igor Samobor ter eno izmed stranskih moških vlog Boris Ostan, ki je prejel nagrado za najboljši hrvaški celovečerec ter manjšinska koprodukcija, celovečerec Šivi, srbskega režiserja Miroslava Terzića, ki je prejel priznanje zveze filmskih kritikov Evrope in Mediterana (Fedeora).

Organizatorji ocenjujejo, da bo letošnja tekma za nagrade tesna. Med drugim so izpostavili še ameriško komedijo Support the Girls režiserja Andrewa Bujalskega, psihološko dramo Nedolžnost švicarskega režiserja Simona Jaquemeta ter film Vox Lux, v katerem sta zaigrala Natalie Portman in Jude Law. Film je režiral Brady Corbet, glasbo pa je prispevala Sia.

Bogat je letos tudi program kratkih filmov, med 30 naslovi je 12-minutni Labovićev film Bik. Najboljši kratki film v Motovunu bo tudi nominiran za najboljši evropski film. Motovun je namreč prvi hrvaški filmski festival, ki je partner evropske filmske akademije (EFA). Zmagovalec Motovuna bo v konkurenci 20 zmagovalcev izbranih filmskih festivalov za najboljši film evropskega režiserja ali režiserke.

V spremljevalnem programu bodo prikazali film o Pankrtih Ti lahko režiserja Janija Severja in o Kreslinu Poj mi pesem režiserja Mirana Zupaniča. Pankrti in Kreslin bodo tudi nastopili v glasbenem delu festivala.

Edina letošnja svetovna premiera v Motovunu bo dokumentarec Tusta o pokojnem Branku Črnecu, pevcu vplivne puljske punk skupine KUD Idijoti, ki je znan tudi po svojem političnem angažmaju. Film je režiral Andrej Korovljev.

Država v fokusu je letos Poljska, iz katere se bodo predstavili predvsem mladi avtorji. Del festivala je tudi program Populizem za začetnike, v sklopu katerega bodo predvajali pet dokumentarcev o populističnih politikah, med drugim na Madžarskem, Poljskem in v Italiji. Že danes je na vrsti dokumentarec Tutti a casa, ki pripoveduje o prihodu na oblast Gibanja petih zvezd v Italiji režiserke Lise Birk-Pedersen.

Ob drevišnjem odprtju se bodo poklonili letos preminulemu režiserju Dušanu Makavejevu. Festivalsko nagrado 50 let pa bodo letos podelili zagrebškemu snemalcu Živku Zalarju za več kot 50 let delovanja v filmski umetnosti.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija