Stavba Hotela Koper je ena tistih, ki dopolnjuje bogato zgodovino mesta. Zagotovo ga ni domačina, ki ne bi nad stavbo, kjer je leta kraljeval napis Hotel Koper, opazil novega napisa – Grand Koper. Iz tega majhnega detajla gre sklepati, da je obnova hotela, katere se je lotil znan koprski gostinec Aleš Piščanc, najverjetneje in kljub epidemiji pri koncu. Kot pojasnjuje Piščanc, so čas epidemioloških ukrepov izkoristili za dodatna dela, ki jih sicer niso načrtovali.
NIČ VEČ HOTEL KOPER, TUKAJ JE NOVA ZGODBA GRAND KOPER: Ciljajo na poslovneže in goste, ki iščejo višji nivo (FOTO)
Koper
"Obnova hotela je v sklepni fazi. Dejansko se je zavlekla za več kot šest mesecev, zaradi covida, smo pa ta čas kvalitetno porabili za dodatna dela, ki niso bila v planu in za kvalitetno pripravo na odprtje. Prenovili smo praktično vse, ker je bila zadnja obnova pred več kot 20 leti. Nova so vsa obrtniška dela in vsa oprema," razlaga Piščanc.
Vrednosti investicije ne razkriva, a kot pravi, je pri obnovah starih stavb zmeraj veliko "presenečenj": "Pomembno je, da se držiš finančnega plana, ker je to podlaga in pogoj za uspešno poslovanje."
Obnova v času epidemiološki razmer je bila svojevrsten izziv. Bila je potrebna dobra koordinacija vseh vpletenih, saj so z dunajskimi projektanti komunicirali na daljavo oziroma preko video povezav, nekaj zapletov pa je bilo tudi z izvajalci del, zaradi okužb oziroma bolezni in karanten.
"Planiramo, da bi s poslovanjem lahko pričeli takoj, ko bodo odpravljeni epidemiološki ukrepi. Upajmo, da čim prej oziroma v mesecu maju ali najkasneje v začetku junija," upa Piščanc. Čeprav še niso pričeli s trženjem, se je začelo povpraševanje za prihajajočo sezono in jesen. Ciljajo predvsem na poslovne goste, najprej iz bližnjih držav, in goste, ki iščejo višji nivo namestitve ter gastronomije in doživetij.
Aleš Piščanc
Hotel bo novem imel štiri zvezdice in novo ime:
"Želeli smo ohraniti ime po mestu, vseeno pa gradimo novo zgodbo in zato je bilo potrebno, da staremu imenu nekaj dodamo, tako da Grand Koper po našem mnenju lepo nakazuje smer, po kateri želimo biti prepoznavni. Torej, po klasični arhitekturi ter višjem nivoju ponudbe."
Piščanc trenutno posluje s picerijo Caprizza, kjer ponujajo osebni prevzem hrane. Vse ostalo bo moralo počakati do umiritve epidemioloških razmer.