NEZNOSEN SMRAD IN TEMNA VODA V ZGORNJEM TOKU BADAŠEVICE: Je kje postavljen izpust 'na črno'? (VIDEO)

Koper

Včeraj popoldne je spet prišlo do onesnaženja reke Badaševice. Gasilci so posredovali na Istrski cesti, aktivirana je bila mobilna enota Ekološkega laboratorija Inštituta Jožef Stefan. Vzeli so vzorce in jih poslali na analizo, ki je pokazala, da je šlo za onesnaženje s fekalijami in odplakami iz naselja, prisotne pa so bile tudi industrijske odplake. To je videoposnetek, ki ga je včeraj objavila bralka na Facebooku. Kot pravi, ga je posnela v zgornjem toku Badaševice.

"Vsako leto tik pred trgatvijo se zgornji tok Badaševice obarva črno in umazanija plava na površju. Smrdi, da se ne da sprehoditi ob njej. Se bo kdo zganil in zaščitil reko, raziskal, kje je postavljen izpust na črno? ... Stanovalci Šalare smo zgroženi," je zapisala na Facebooku.

Kot je mogoče prebrati med komentarji, težava v zgornjem toku Badaševice ni stara leto ali dve, ampak že več kot desetletje. Podobne težave so imeli prebivalci Olma, a kot navajajo nekateri, odkar so letos spomladi zagnali naprave, ki dodajajo kisik v vodo, ne smrdi več. S tem se preprečuje, da bi se v času nizkega vodostaja in majhnega pretoka vzpostavili pogoji za razkroj organskega materiala in posledično smradu.

???? ???????????????? ???????????? ???????????????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????? Konec prejšnjega tedna smo dobili klic zaradi gošče v kanalu Badaševica v Kopru, na...

Objavil/a Ciano SLO dne Torek, 09. avgust 2022

Spomnimo, ko je lani jeseni prišlo do onesnaženja Badaševice, so domačini tožili zaradi smradu "po plinu in praženi čebuli"Očistili so vkopane jaške na območju proge nekdanjega Tomosa in cevi meteorne vode, smradu pa se kljub temu niso mogli znebiti. Ko je Badaševica potemnela, so pristojni iz mobilnega Ekološkega laboratorija Instituta Jožef Stefan odvzeli vzorce in jih poslali v analizo.

Analiza je pokazala večjo koncentracijo spojine dimetilsulfid, ki nastaja pri naravnem procesu anaerobnega gnitja in ima značilen vonj "po plinu".

Vsako leto tik pred trgatvijo se zgornji tok Badasevice obarva v crno in plava umazanija na povrsju. Smrdi ,da se neda niti sprehoditi ob njej. A se bo kdo zganil in zascitil reko in raziskal kje je izpust na crno postavljen, oz mogoce celo ta veliki vinarji imajo dovoljenje!!!! Stanovalci Šalare smo zgroženi!!!

Objavil/a Sheri Mehadzic dne Nedelja, 28. avgust 2022

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Milan48 |  31 .08. 2022 ob  08: 43
Ukrepajte kot je napisala zetta. Sprehodite se, komunalci, malo ven iz pisarn. "zetta: Dobro bi bilo, da se se končno gre v pregled vseh pritokov v Badaševico... samo iz okolice Tribana in Škocjana je vsaj nekaj hiš, ki ima greznico neposredno speljano v kanal, ki se nato zlije v Badaševico. Katastrofa."
TOPO GIGGO |  30 .08. 2022 ob  12: 48
spet bodo kot fenixi iz pepela vstali razni "popoti", pa še niti začela ni predvolila tekma...spet bodo glasna tista iz parka, tisti ki slika visoko travo, in podobni. ...obeta se 3 mesečni smeh!!!!
zetta |  30 .08. 2022 ob  11: 47
24
Dobro bi bilo, da se se končno gre v pregled vseh pritokov v Badaševico... samo iz okolice Tribana in Škocjana je vsaj nekaj hiš, ki ima greznico neposredno speljano v kanal, ki se nato zlije v Badaševico. Katastrofa. Pa gre za ljudi, ki imajo ogromne hiše, nimajo pa nekaj tisočakov, da si uredijo čistilne naprave. Pa še Občina sofinancira nakup ČN, ampak enim je itak vseeno kaj delajo z okolico v kateri živijo :(