NEZNANKA V KOPRU ZAGROZILA OTROKOMA IN JU ZVLEKLA S SEBOJ: "Če bosta jokala, bom poklicala policijo in ne bosta več videla staršev!"

Koper

Uporabnica je na Facebooku delila objavo, v kateri je opisala zaskrbljujoč incident, ki se je zgodil v sredo sredi belega dne na koprskih ulicah. Starejša gospa je deklico in dečka, ki sta se vračala domov iz šole, proti njuni volji prijela za roke in jima zagrozila, da bo poklicala policijo, če se bosta jokala ali drla, nakar ju je prisilila, da sta šla z njo. Dečku je po nekem času pustila oditi, deklico pa odvedla na Center za socialno delo (CSD) Koper, piše Facebook uporabnica.

Ženska je otroka ogovorila in odvedla s seboj nekje na Župančičevi ulici.

V sredo sta se sošolca kot običajno odpravila iz šole peš domov. Okoli 14. ure sta se ustavila na Župančičevi ulici v bližini čokoladnice, kjer ju je "ogovorila starejša gospa, prijela za roke in začela vlačiti po ulicah Kopra, kljub njunemu nasprotovanju. Zagrozila jima je, da če bosta jokala se drla ali karkoli bo poklicala policijo in ne bosta videla več staršev," piše Facebook uporabnica.

Dečka je po nekem času izpustila – dala naj bi mu celo poljub v slovo. Stekel je "kolikor so ga pete nesle", deklico pa je odvedla na CSD Koper, kjer jim je "natvezila zgodbo o kreganju, nasilju in še čem v družini". Delavka na CSD se je pogovorila z deklico in ta ji je povedala, da že zamuja domov in dala telefonsko številko mame, ki so jo tudi poklicali. "Otrok je doma na varnem, vendar v solzah in hudem strahu," lahko preberemo v objavi.

Iz Župančičeve ulice je nato zvlekla otroka na drugi konec mesta, v Center za socialno delo na Cankarjevi ulici.

"Starši, poskrbite za dodatno varnost otrok!"

"CSD ščiti gospo, ker želi ostati anonimna. Podana bo ovadba zoper gospo, ki je nekje 60+ let, višine cca. 150–160 cm, rdečih las," je zapisala Facebook uporabnica, ki je delila zgodbo. Ženska naj bi nosila rdečo jakno, manjšo torbico za čez ramo in očala za vid z modrim okvirjem. Imela naj bi rjave oziroma temnejše oči.

"Starše otrok, ki obiskujejo OŠ Koper in gredo njihovi otroci običajno domov sami, brez spremstva odrasle osebe, pozivam, naj bodo v naslednjih dneh pozorni! Pazite na svoje (pa tudi tuje) otroke in v naslednjih dneh poskrbite za njihovo varnost, še bolj kot sicer. V tem primeru na srečo ni bilo večjega nasilja, vendar je že tak dogodek za otroke zelo travmatičen," je še zapisano v objavi.

V zvezi z dogodkom smo poslali novinarska vprašanja na CSD Koper, na njihova pojasnila še čakamo.

PU Koper: "Po prvih ugotovitvah gospa ne predstavlja nevarnosti za otroke"

Obrnili smo se tudi na Policijsko upravo (PU) Koper, kjer nam je njihova tiskovna predstavnica Anita Leskovec potrdila, da sta starša iz Kopra v četrtek popoldan podala prijavo na Policijski postaji (PP) Koper, "da je 22. januarja okoli 14. ure na poti iz OŠ Koper pristopila do njunih otrok (letnik 2011) starejša ženska in ju odpeljala na CSD".

Kot je dodala, so policisti že včeraj opravili razgovore z nekaterimi vpletenimi. "Ugotovili so, da je 66-letna ženska dejansko prijela oba otroka za roko in ju odvedla na Center za socialno delo, ker je ocenila, da ne bi smela sama postopati po Kopru. Po naših prvih ugotovitvah gospa ne predstavlja nevarnosti za otroke na koprskih ulicah," odgovarjajo na PU Koper, kjer bodo javnost seznanili z ugotovitvami po vseh zaključenih policijskih postopkih.

Kaj policija svetuje staršem?

"Praviloma v policiji vedno svetujemo, naj se starši doma pogovarjajo z otroki. V primeru, da do njih pristopi neznana oseba, naj to povejo staršem in skupaj z njimi poiščejo pomoč. Otroci naj torej v nobenem primeru, ko so v stiski ali se počutijo ogrožene, niso tiho, temveč naj pokličejo na pomoč odraslo osebo," pravijo na koprski policijski upravi.

Policisti velikokrat predavajo v vrtcih in šolah, kjer učijo najmlajše, kako reagirati v kritičnih situacijah. Nekaj tem za pogovor doma lahko starši najdejo tudi na njihovi spletni strani: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/policija-za-otroke.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  27 .01. 2020 ob  08: 59
Nad Idrijo je še nekaj prostora za takšne "gospe", policija pa tako in tako ne vidi pred lastnim nosom.
Monteverdi |  24 .01. 2020 ob  21: 53
16
Gospa ŽELI ostati anonimna!? Če bi gospa odpeljala nekoga iz družine Tjaše Rodman ali pa otroka od nekoga iz Policije, bi tudi "pametovali", da "gospa" ni nevarna?! Ali se odgovorni "pametnjakoviči" zavedate, kaj pomeni tak dogodek za otrokajQuery1123026197199697364115_1579898980512? Ali se mora zgoditi še kaj hujšega, da boste spregledali in ukrepali??? Na katerem planetu živite???