NEZADOVOLJNI GOSTINCI ZAHTEVAJO ZA POLOVICO NIŽJI DDV: "Stanje je alarmantno, radi bi plačali domače delavce"

Svet

Gostinci na Hrvaškem zahtevajo, da se davek na dodano vrednost (DDV) za storitve priprave in prodaje hrane v gostinstvu zniža s 25 na 13 odstotkov. Kot opozarjajo, je panoga turizma in gostinstva pred kolapsom zaradi prevelike davčne obremenitve. Hrvaški gostinci po teh navedbah plačujejo enega najvišjih DDV v Evropi.

Člani koordinacije gostincev so po včerajšnjem delovnem srečanju v Zagrebu napovedali, da bodo vladi poslali svoje zahteve za davčno razbremenitev sektorja. Izpostavili so, da je stanje "alarmantno", ter da je skrajnji čas, da vlada začne dialog z gostinci, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Predsednik neodvisnega združenja gostincev Marin Medak je novinarjem dejal, da od vlade zahtevajo takojšnje znižanje DDV na 13 odstotkov ter ukinitev davka na porabo v višini treh odstotkov. Na ta način bodo lahko plačali hrvaške delavce, ki si jih želijo zaposliti namesto delavcev iz drugih držav. Pojasnil je, da delavci na Hrvaškem dobijo le polovico zneska, ki bi ga lahko zaslužili s plačo, saj razliko pobere država.

Medak je izpostavil, da so gostinci v "davčnih škarjah", ki jim ne pustijo, da bi se razvijali. Meni, da zaradi tega ni ogrožena samo panoga gostinstva temveč tudi turizma, ki predstavlja temelj hrvaškega gospodarstva.

Omenil je tudi podatke hrvaške finančne agencije Fina, po katerih je več kot 120.000 podjetnikov na Hrvaškem lani zaposlovalo nekaj manj kot 883.000 delavcev in je imelo približno 680 milijard kun (92 milijard evrov) prometa. Od tega zneska je bilo dobička 22 milijard kun (2,97 milijard evrov) oz. tri odstotke.

Koordinacija meni, da so ukrepi, kot so kvote za uvoz delavcev iz drugih držav, le začasna rešitev, Hrvaška pa da potrebuje kakovostno in dolgoročno strategijo razvoja gostinstva in turizma, ki bo med drugim omogočala hrvaškim delavcem zaposlovanje v domovini.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija