NEURADNO IZ BRUSLJA: Hrvaška izpolnjuje pogoje za vstop v schengen

Svet

Kolegij evropskih komisarjev bo vprašanje pripravljenosti Hrvaške na vstop v schengensko območje predvidoma obravnaval 16. oktobra. Tako kaže osnutek dnevnega reda, ki pa se lahko še spremeni. Komisar za notranje zadeve Dimitris Avramopulos je sicer po neuradnih informacijah v notranjih postopkih že potrdil, da Hrvaška izpolnjuje pogoje.

To vprašanje so želeli v komisiji po neuradnih navedbah uvrstiti že na kolegij 2. oktobra, a sta takrat prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans in komisarka iz Slovenije Violeta Bulc izrazila zadržke. Predsednik komisije, ki odloča o temah, nato te točke na dnevni red ni uvrstil. Je pa sedaj na osnutku dnevnega reda za kolegij 16. oktobra.

Vse kaže, da bo komisija ocenila, da Hrvaška izpolnjuje pogoje za vstop v schengen. Tako so v minulih dneh pisali hrvaški mediji in po svežih neuradnih informacijah je v notranjih postopkih komisar za notranje zadeve Avramopulos že potrdil, da Hrvaška izpolnjuje pogoje. Proces sicer še ni končan, tako da je za končne sklepe preuranjeno.

Končno odločitev o tem, ali lahko neka država vstopi v schengen, sicer sprejmejo članice EU s soglasjem. Romunija in Bolgarija na primer na ta korak čakata že več kot osem let. Njun vstop je bil sprva predviden marca 2011, vendar sta tedaj Nemčija in Francija temu odločno nasprotovali, češ da morata državi prej pokazati zadosten napredek v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  26 .09. 2019 ob  15: 12
Bomo končno rekli Hrvatom ne ? Našo privolitev moramo pogojevati z rešitvijo vseh odprtih vprašanj od meje, do odpadkov iz nuklearke Krško, do Ljubljanske banke,... Bomo spet podvili rep med noge?