SLOVENIJA JE ZA KRISA VSTALA NA NOGE, POLITIKI PA PONIKNILI: "Zdaj je pravi trenutek, da se politična smetana neha delati norca iz nas!"

Slovenija

Odkar je v javnosti odjeknila zgodba 19-mesečnega Krisa iz Kopra z redko genetsko okvaro, ki ima lahko za posledico prezgodnjo smrt, je slovenska javnost na nogah. Da, smrt otroka je zmeraj še posebej pretresljiva, a ljudje so na nogah zaradi brezbrižnosti politikov. Ob tem, da je država še pred nekaj dnevi družini ljubljanskega župana Zorana Jankovića odpisala 29 milijonov dolga, so Slovenci, ki zdaj družno zbirajo denar za Krisov odmerek ameriškega zdravila, povsem logično na nogah. To je zapis Marka Djuričkoviča, ki se širi na družbenih omrežjih in je bil deljen že skoraj tisočkrat.

Deček trenutno prejema terapijo z zdravilom spinraza, ki je v Sloveniji na novo registrirano. Imajo pa Američani na voljo zdravilo zolgensma, s katerim je potrebno pri otroku z diagnozo, kakršno ima Kris, opraviti terapijo do drugega leta starosti. Seveda se ob tem marsikdo vpraša, kako lahko stane odmerek zdravila 2,3 milijona evrov. Gre za zdravilo, ki v Evropi še ni registrirano, kar pomeni, da si s tako visoko ceno ameriški farmacevtski lobi zgolj ustvarja dobro izhodišče za pogajanja pri ceni za odkup za evropski trg.

Kot je na Facebooku Marko Djuričkovič pozval predsednika vlade Marjana Šarca: "Če še niste seznanjeni s stanjem in diagnozo malega Krisa iz Kopra, vas vljudno vabim, da si preberete v medijih in na družbenih omrežjih vse o tej žalostni usodi otročička."

"To je neverjetno in obenem sramotno," nadaljuje Djurickovic. "Da se zbirajo zamaški, star papir in pločevina za kakršnokoli večje plačilo v zdravstvenem sistemu. Osebno lahko doniram in to za otroka naredim takoj, brez pomisleka. Vendar so moje zmožnosti omejene, na žalost tudi večine državljanov Slovenije. Ko je otrok v življenjsko ogrožajoči situaciji, mu je potrebno takoj poiskati rešitev, ne glede na ceno in kraj zdravljenja. Gospod Šarec, gospod Borut Pahor in ostali vladajoči gospodje se ne bi odrekli blindiranim vozilom? Vzeli kakšen kredit na račun Republike Slovenije, takoj!!??? Da Krisa s Falconom takoj odpeljete do prve možnosti? Dvignite slušalke, imate moč in vpliv! Tudi možnost! In dodajte to na račun 50 milijard zunanjega dolga. Danes, ne jutri, ker zdravje otroka ni luksuz! To je pravica! Pokličite družino in naredite to danes! Pričakujem, da pokažete atribute Jajca in malčka peljete čez Atlantik. Gospodje, hvala vam že vnaprej, ker ne dvomim, da bo ta novica izginila iz medijev jutri? Najkasneje pojutrišnjem? Zaradi vašega takojšnjega ukrepanja. Ne všečkajte, delite to množično … Hvala."

Še en poziv politiki se je pojavil tudi s strani mariborskih navijačev Viole. Eden izmed navijačev je na Facebook strani JS Viola predsednika države Boruta Pahorja zaprosil, da obišče Krisa in mu zagotovi denar, ki ga nujno potrebuje za zdravljenje. "Ko vas spremljamo po socialnih omrežjih vidimo, da ste aktivni na vseh področjih, je pa žalostno, da v tem trenutku, ko vsa Slovenija zbira denar za malega Krisa, na socialnih omrežjih niste pozivali državljane naj priskočijo na pomoč! Pa vsi vemo, da je to veliko bolj pomembna stvar kot kakšna slika z odbojkarskega prvenstva!!"

Kot je dodal, vsi njegovi volivci in volivke pričakujejo, da bo v teh težkih trenutkih pokazal moč, ki jo ima kot predsednik. "Če se denar vedno najde za veliko manj pomembne stvari, kot so razni nepotrebni referendumi (vsak referendum odnese približno štiri milijone evrov), potem je zdaj pravi trenutek, da se celotna politična smetana neha delati norca iz nas državljanov, v tem primeru iz Krisa!! Kris nima več veliko časa, zato se je treba odzvati takoj!!!!"

Spoštovani Borut Pahor! Prosimo vas, da obiščete Krisa in mu zagotovite denar, ki ga NUJNO potrebuje za...

Objavil/a JS Viola dne Četrtek, 26. september 2019

Državljani niso jezni, so besni. Novinarka Financ Petra Sovdat je na Twitterju zapisala: "Spite mirno, politiki? Kako za zdravila ni denarja? Se lahko pogledate v ogledalo, ko letijo tisoči, milijoni, milijarde skozi okno, v žepe vas in vaših prijateljev, ta otrok pa lahko umre, ker ne dobi zdravila? Sram vas bodi, vse po vrsti!"

Kritike na račun slovenskih politikov se vrstijo po družbenih omrežjih, medtem ko ljudje zbirajo 'evre' za zdravilo, ki malemu primorskemu bojevniku daje upanje. Zbiranju sredstev se s pozivi pridružujejo tudi številni znani Slovenci. Na družbenih omrežjih potekajo licitacije dresov s podpisi znanih športnikov. Zbiranju sredstev so se pridružili naši odbojkarji, ki jih danes čaka tekma s Poljaki. Slikarka Snežana Petrović Sudarić je postavila na licitacijo eno svojih umetniških del.

Med drugimi se je oglasil slovenski glasbenik SoulGreg Artist Gregor in njegova soproga Nina, ki sta pred nekaj meseci zaradi redke genetske bolezni izgubila sina. "Prestala sva najstrašnejši vihar, ki vsakemu staršu razpara srce in dušo … zato se še kako zavedava, kaj pomeni, če pa le obstaja zdravilo, če pa je le upanje. Midva bi dala vse, da bi imela zdravilo, prehodila bi svet, prestavljala gore in nikakor ne bi sprejela, da nekje obstaja zdravilo, vendar ga Vilijem Julijan ne bi mogel dobiti. To ni človeško."

Do danes se je na tekoči račun za Krisovo zdravilo nabralo že preko 500 tisoč evrov.

PRESEGLI 500 000 € Hvala in pogumno naprej!!!

Objavil/a Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki dne Četrtek, 26. september 2019

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Brane |  27 .09. 2019 ob  15: 52
Bogat ne bo dal, prej bo revež dal pomoči potrebnemu, ker ve kaj je to pomanjkanje uvidevnosti. :) KB
Kukuruz |  26 .09. 2019 ob  18: 48
10
Ajde Jelincic predlagas zakon o spolnih boleznih, da ti dekle ob prvem zmenku izroci zdravstveni karton,boris se za lustre pred bajto,vestno opazujes kaj pocnejo sosedi z starinskimi vrati,omenjas zupanovo odgovornost za omet po bajtah....
Izprsi malo za dobrodelne namene al posnemas Rupla ki mu je slucajno padlo iz zepa deset evrov za napitnino in ker dostava iz vljudnosti ni hotela nic jih je pospravu nazaj v zep.
stars48 |  26 .09. 2019 ob  16: 09
19
Pomagajmo po lastnih moceh in po lastni vesti...to je tisto, kar v tem trenutku steje...
vseved |  26 .09. 2019 ob  15: 52
@ Lili, kaj pa Boris, Ante, Gašpar Gašpar, Franci, Lovšin, Časar,Janša, Grims,Mahnič,... jQuery112308844384624554109_1569505682850
Lili |  26 .09. 2019 ob  15: 17
Politiki so kriv za vse! Njih izvolimo mi, potem pa delajo zase in za strice iz ozadja. Oni postavljajo pravila, oni zapirajo, oni odpirajo poti. Točno tako, oni so krivi za vse!
vseved |  26 .09. 2019 ob  15: 09
-6
Marko Djuričkovič, kolikšen je tvoj prispevek?
Drek |  26 .09. 2019 ob  13: 43
ManofSteel | 26 .09. 2019 ob 13: 31: Razlozil pa ne bos nic? Nimas te milosti do nas , ki zivimo v matrixu? Ali si mogoce spet pokazal kaj si in je to jasno vsem?

Na koga pritiskajo lobiji? Jaz sem imel zmiraj milost te kaj naucit o zivljenju na tem portalu, zgleda ,da je se dolga pot.
ManofSteel |  26 .09. 2019 ob  13: 31
-5
Evo še palec gor sem ti dal....pa želim ti long life. Matrix...
Drek |  26 .09. 2019 ob  12: 44
13
ManofSteel | 26 .09. 2019 ob 12: 32: Lobiji v zdravstvu pa pritiskajo na koga? Razlozi nam , ki v solo nismo hodili.

Ps. Mogoce je prava priloznost, ker se pripravlja zdravstvena reforma, da zahtevamo PRAVO REFORMO.
ManofSteel |  26 .09. 2019 ob  12: 32
-15
A politiki naj bi bili krivi za lobije v zdravstvu, a politiki zaračunavajo vrtoglave zneske za tovrstna zdravila katrra bi morala bit na dosegu vsakemu otroku ali odraslemujQuery112307300548416015791_1569493596169?? Folk se še vedno ubada z politiki....koliko me nasmejejo navadni smrtniki....v šolo si hodil kajne?