NESKROMNE ODPRAVNINE ZA ZAPOSLENE PO KABINETIH MINISTROV: Več kot 60 tisočakov samo za ljudi iz Šarčeve pisarne

Slovenija

Vlada končuje mandat predčasno, zaposleni v kabinetih ministrov bodo zato prejeli odpravnine oziroma nadomestila. Najvišji zneski čakajo državne sekretarje iz kabineta Marjana Šarca. Več kot 10 tisočakov bodo dobili Damir Črnčec, Tadeja Perklič Forštner, Anja Kopač, Igor Mally, Uroš Prikl in Franc Vesel. A to še ni vse.

Vsi navedeni zaposleni iz Šarčevega kabineta prejemajo 4283,14 evra mesečne plače brez dodatkov in jo bodo prejemali vse dokler ne dobimo nove vlade. Državnim sekretarjem pripada nadomestilo plače v višini 80 odstotkov še tri mesece po prenehanju funkcije.

Potem je tukaj še okoli 60 javnih uslužbencev, ki so prišli do dobro plačanih služb na ministrstvih preko dobrih poznanstev oziroma po političnih barvah. Vsak minister lahko v svoj kabinet zaposli pet oseb, ki so prav tako upravičeni do odpravnine, če imajo to pravico zapisano v pogodbi o delu. Pripada jim znesek v višini treh osnovnih plač. To so razni vodje kabinetov, sekretarji, podsekretarji, svetovalci, analitiki, referenti, strokovni sodelavci.

Rudi Medved

Odpravnine bodo dobili tudi novinarji, ki so se v času Šarčeve vlade odločili za sodelovanje s političnimi funkcionarji. Nika Benedik z Vala 202 je postala Šarčeva svetovalka za 3400 evrov mesečno, dobila bo trikratno odpravnino. Prav tako je odšla z Vala 202 Uršula Majcen, ki je postala vodja kabineta ministra za javno upravo Rudija Medveda. Tudi Medved je bil nekdaj urednik dnevnika 24ur na POP TV in urednik na RTV Slovenija. Majcnovo je Medved nato imenoval še za vodjo službe za odnose z javnostmi. Čaka jo skoraj 9000 evrov odpravnine.

Simon Zajc

Novinarka RTV Slovenija in Planet TV Maja Cestnik je skrbela za odnose z javnostmi pri okoljskem ministru Simonu Zajcu. Njena plača znaša 2473,41 evra, dobila bo trikratno odpravnino. Enaka odpravnina čaka tudi novinarja Dejana Karbo, ki je bil že na več delovnih mestih pod okriljem stranke SD, minister za izobraževanje Jernej Pikalo pa ga je imenoval za vodjo službe za stike z javnostmi.

Aleš Šabeder

Nekdanji novinarki Lucijo Mak Uhan in Polono Križnar čaka odpravnina več kot 8000 evrov. Na ministrstvo za zdravje sta prišli skupaj z ministrom Alešem Šabedrom. Obe predstavnici za stike z javnostmi naj bi po zamenjavi vlade čakala služba v UKC Ljubljana, od koder sta tudi prišli na ministrstvo.

Potem so tukaj še stari mački v politiki, kot sta Stojan Pelko in Jelko Kacin, ki ju je zaposlil zunanji minister Miro Cerar. Pelko je vodja kabineta z mesečno plačo 2473,41 evra, Kacin pa dela za 2675,25 evra. Za stike z javnostmi skrbi podmladek SMC Nejc Šporin, ki prejema 964,94 evra mesečne plače.

Alenka Bratušek

Iz kabineta ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek bodo zaposleni prejeli odpravnine v skupni vrednosti 18.000 evrov.

Predsednik vlade Marjan Šarec in ministri so upravičeni do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače, za največ šest mesecev. Povprečna plača ministra znaša okoli 4000 evrov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  27 .02. 2020 ob  15: 55
@vseved, državna uprava se množi glih zaradi tega, ker vsaka vlada nastavi svoje ljudi, ki potem ostanejo zaposleni za stalno.....in tam več ali manj nič ne delajo...saj za vsa večja opravila najemajo zunanje sodelavce. naj kar gredo na zavod saj ne bodo prejemali 630 eur nadomestila kot vsi ostali......Janša pa komaj čaka, da namesti svoje preverjene kadre
vseved |  26 .02. 2020 ob  21: 07
Zakaj pa jih ne bi kar obdržali ? Naj delajo in si zaslužijo plačo.
kokodek |  26 .02. 2020 ob  15: 14
ne prvi ne zadnji, ki bodo dobili odpravnine. zdaj bo mesta zasedel preverjen kader. večni predsenik stranke ssds ima itak 31 let izkušenj na okoli 10 let podlage še iz komunistične kariere.