NA KRASU SO NEKOČ ŽIVELI NOSOROGI: Na gradbišču 2. tira odkrili kosti (FOTO)

Koper

Pri odkopavanju tal na eni od dostopnih cest do bodoče trase drugega železniškega tira Divača–Koper so pred dnevi odkrili ostaline fosilnih kosti 120.000 let starega nosoroga. Izkopavanja se bodo nadaljevala še tri tedne, v tem času bodo pripravljalna dela na tem delu začasno mirovala, so v ponedeljek sporočili iz projektnega podjetja 2TDK.

Najdišče je zapolnjena kraška votlina, ki se razteza na nekaj kvadratnih metrih površine in ni globlja od 10 metrov. Trenutno so na površju najdišča tri večje kosti: fragment kompleksne kosti, krajše od 35 centimetrov ter fragmenta dolge kosti in ploščate kosti. Poleg njih je v izkopanem sedimentu v okolici prisotnih še več manjših, centimetrskih fragmentov.

Kosti so krhke in preperele, vendar razmeroma dobro ohranjene. Po analogiji s podobnimi najdbami na Krasu strokovnjaki iz ZRC SAZU sklepajo, da gre za ostanke 120.000 let starega nosoroga, so pojasnili v 2TDK.

Ste vedeli, da so na območju Slovenije nekoč živeli nosorogi? Pri odkopavanju tal na dostopni cesti T-1a so med...

Objavil/a Drugi tir dne Ponedeljek, 24. februar 2020

Gradnja cest za dostopanje do trase drugega tira v skupni dolžini približno 21 kilometrov se je začela marca lani. Gre za skupaj 23 dostopnih cest, ki naj bi bile končane do konca letošnjega julija. Kosti nosoroga so odkrili pri odkopavanju tal na dostopni cesti pri portalu prvega predora.

Še v prvi polovici leta naj bi se začela gradnja objektov za prečkanje doline Glinščice, do konca leta pa si želijo pristojni skleniti tudi pogodbo za glavna dela na projektu, ki naj bi bil po načrtih končan leta 2015. Na dveh razpisih naj bi prejeli skupaj 29 prijav.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  26 .02. 2020 ob  22: 38
Je Popo živ in zdrav? Da ni to njegova surla?
kokodek |  26 .02. 2020 ob  15: 07
zdaj dobro živijo samo še ritolizniki