PILOTI KOPER SE NE PUSTIJO: Prek odvetnikov pisali Šarcu

Koper

Družba Piloti Koper je na predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjana Šarca naslovila poziv k izvedbi notranje revizije in zadržanju podpisa pogodbe o izvajanju gospodarske javne službe pomorske pilotaže. Opozarjajo, da ni razlogov v javnem interesu za podelitev monopola za izvajanje dejavnosti javnemu podjetju.

Kot so prek odvetniške družbe sporočili Piloti Koper, je z uredbo predvideno opravljanje dejavnosti pomorske pilotaže izključno s strani javnega podjetja v nasprotju z ustavo. "Dejavnost pomorske pilotaže se opravlja že danes 24 ur na dan in sedem dni v tednu; brez vsakršnih prekinitev ves čas opravljanja te dejavnosti s strani družbe Piloti Koper," so poudarili.

Glede na zapise v medijih in odločbo informacijskega pooblaščenca so prepričani, da imajo ravnanja uradnih oseb, ki so vodile postopek sprejemanja uredbe, očitne znake koruptivnih ravnanj. Prav tako sklepajo, da je sklenitev pogodbe na podlagi uredbe obremenjena s korupcijskimi tveganji, ki imajo po zakonu za posledico ničnost take pogodbe.

Družba, ki se sklicuje tudi na mnenje ljubljanske pravne fakultete, je ob tem ponovno izrazila prepričanje, da takšne poteze vlade ne morejo soditi med tekoče posle.

Uredba skupaj s pogodbo, če bo ta dejansko sklenjena, po navedbah družbe predstavlja nedovoljen poseg v svobodno podjetniško pobudo, zagotovljeno z ustavo, saj vzpostavlja normativni monopol pri opravljanju dejavnosti pomorske pilotaže.

"Posledica prepovedi opravljanja dejavnosti je popolna razlastitev oziroma podržavljenje opravljanja dejavnosti pomorske pilotaže in posledična znatna gospodarska škoda, za katero bo morala odgovarjati država, seveda pa tudi osebe, ki so sodelovale pri sprejemu nezakonite in protiustavne uredbe in sklenitve pogodbe," so še zapisali.

Vlada, ki opravlja tekoče posle, je namreč pretekli teden izdala uredbo, ki določa zagotavljanje pomorske pilotaže v obliki javnega podjetja, katerega ustanoviteljica je država, upravljalec pa Slovenski državni holding. Uredba med drugim določa pogoje za zagotavljanje in uporabo storitev gospodarske javne službe ter način oblikovanja cene storitve.

Po poročanju Primorskih novic je tudi že ustanovila podjetje za pilotažo v koprskem pristanišču, in sicer Kopp izobraževanje.

Zagotavljanje pilotaže v obliki javnega podjetja se po pojasnilih vlade določi zaradi nemotenega in trajnega izvajanja pomorske pilotaže, ki se trenutno izvaja kot monopolna dejavnost na trgu, ter v izogib ogrožanju varnosti plovbe, onesnaženju in gospodarski škodi.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  27 .02. 2020 ob  08: 57
@ Marko , Kaj je narobe, če gredo piloti pod okrilje države? Nič, samo lep kupček denarja bo končal v proračunu države, namesto v žepu posameznika. In mimogrede, vsak mujo ne more bit pilot
Marko |  26 .02. 2020 ob  22: 32
-3
Par mesecev nazaj je eden od pilotov dobil nagrado, da je s svojim požrtvovalnim delom rešil nastanek katastrofe, danes mu ga ti isti politiki želijo spravit ob službo. Že sanjajo kako bodo oni imeli svoje prijatelje, ki bodo zrihtali denar in direktorsko službo v LJ, piloti pa bodo itak morali delat za bagatelo.