NEKATERE DRŽAVE VZTRAJAJO PRI BLOKADI: V Švici potnikom iz Velike Britanije grozi astronomska denarna kazen!

Svet

Med Francijo in Veliko Britanijo je danes spet stekel promet, potem ko je bila meja 48 ur popolnoma zaprta zaradi pojava novega seva novega koronavirusa. Zaradi blokade je v pristaniškem mestu Dover na britanski strani obtičalo več tisoč tovornjakov, ki bodo danes lahko nadaljevali pot, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Blokado je danes odpravila tudi Nizozemska.

Odprtje meja omogoča tudi francoskim državljanom in državljanom drugih članic EU, da se vrnejo na celino, vendar pod pogojem, da imajo negativen test na covid-19, ki ne sme biti starejši od 72 ur, so sporočili iz urada francoskega premierja Jeana Castexa.

Britanski minister za promet Grant Shapps je v torek pozdravil dogovor s francosko vlado. Kot je pojasnil, je prečkanje meje možno za nujne primere ob predložitvi negativnega testa.

Ob tem pa je pozval voznike tovornjakov, naj se še ne odpravijo v Dover v pričakovanju hitrega vkrcanja na trajekt.

Zaradi zaprtja meje med Veliko Britanijo in Francijo je namreč v pristanišču Dover na jugovzhodu Otoka v torek obtičalo več tisoč tovornjakov. Za zdaj ni pričakovati, da se bo gneča kmalu sprostila.

Vozniki so že drugo noč preživeli v svojih tovornjakih. V torek je okoli 800 voznikov v znak protesta pol ure hupalo.

Od danes so tako znova vzpostavljene letalske povezave in ladijski promet, spet vozi tudi vlak Eurostar.

Evropska komisija je v torek priporočila usklajen pristop članic glede potovanj in transporta v odziv na novi sev koronavirusa, ki se je razširil v Združenem kraljestvu. Pozvala je k olajšanju nujnih potovanj in tranzita potnikov ter k odpravi prepovedi potovanj z letalom ali vlakom.

Kljub temu več držav vztraja pri prekinitvi povezav z Otokom. Blokado je med drugim do najmanj petka podaljšala Danska, saj se oblasti bojijo, da se potniki ne bi držali desetdnevne karantene med prazniki. Tudi kasneje bo veljala omejitev vstopa v državo za tujce, ki bivajo v Veliki Britaniji.

Letalske povezave še naprej blokira tudi Norveška. Seznamu držav, ki so prepovedale lete iz Velike Britanije, pa so se med drugim pridružili še Filipini, Japonska in Južna Koreja.

Medtem so v Švici vsi, ki so bili nedavno v Veliki Britaniji ali Južni Afriki, po sms dobili obvestilo, da morajo v karanteno. Kdor tega ne bo upošteval, mu grozi kazen v višini do 10.000 frankov (9250 evrov). Po nekaterih ocenah gre za okoli 10.000 oseb, med njimi tudi več tisoč turistov, ki so prišli v Švico na smučanje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija