'NAVAL' NA MASKE IN DRUGO ZAŠČITNO OPREMO: Cena poskočila za šestkrat, vse težje jih je dobiti

Svet

Ker hitro zmanjkuje zaščitne opreme, vključno z maskami, države po svetu sprejemajo različne ukrepe, s katerimi bi v boju proti novemu koronavirusu zagotovile zadostne količine teh pripomočkov. Francija bo za potrebe medicinskega osebja in bolnikov denimo zasegla vse maske v državi, Rusija pa je popolnoma ustavila njihov izvoz.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v torek posvarila, da se zaloge zaščitne medicinske opreme zaradi naraščajočega povpraševanja, kopičenja opreme in zlorab hitro zmanjšujejo. To otežuje boj proti novemu koronavirusu, ki se širi po svetu. Poleg tega so cene zaščitnih mask poskočile za šestkrat, cene respiratorjev so se potrojile, cene medicinskih rokavic pa več kot podvojile.

Pri WHO navajajo, da svetovne zaloge že sedaj ne zadoščajo za potrebe organizacije in njenih partneric, države, ki zaprosijo za novo opremo, kot so kirurške maske in rokavice, pa so soočene s čakalno dobo od štirih do šestih mesecev.

Dobava mask zaustavljena, glavna proizvodnja na Kitajskem

K težavam pri dobavi prispeva svoje tudi dejstvo, da je prav Kitajska, ki je v središču izbruha novega virusa, glavna proizvajalka zaščitnih mask na svetu. Proizvede jih 50 odstotkov, je za francosko tiskovno agencijo AFP dejala tiskovna predstavnica WHO Fadela Chaib. Tamkajšnja epidemija je vrgla iz tira sistem proizvodnje in dobave, poleg tega pa Kitajska dobršnega dela mask ta trenutek niti ne želi izvoziti. Proizvajalci tudi sicer le težko sledijo povpraševanju po maskah, ki se je ob naraščajoči zaskrbljenosti zaradi širjenja koronavirusa izjemno povečalo. Marsikje mask v trgovinah in lekarnah ni več na razpolago, države pa sprejemajo različne ukrepe, da bi zagotovile zadostno količino.

Francoska vlada bo tako denimo v skladu z danes objavljenim odlokom zasegla vse zaloge in na novo proizvedene maske do 31. maja. Kot je v torek naznanil predsednik Emmanuel Macron, želijo s tem prednostni dostop do mask zagotoviti zdravstvenim ekipam in bolnikom, ki jih je bolezen prizadela. Ruska vlada je medtem s ponedeljkom začasno omejila izvoz nekaterih medicinskih proizvodov in opreme, vključno z maskami, rokavicami in protivirusnimi zdravili. Ukrep bo veljal do 1. junija. Rusija sicer po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dnevno proizvede 1,5 milijona zaščitnih mask.

Italija potrebuje še vsaj deset milijonov mask

Italija, ki je s prek 2000 potrjenimi primeri virusa žarišče izbruha v Evropi, medtem sama mask ne proizvaja, sporoča pa, da jih trenutno potrebuje še vsaj deset milijonov. Bolnišnice zlasti na severu namreč že praznijo svoje zaloge. Osem milijonov običajnih zaščitnih mask bi namenili tistim, ki so za boleznijo zboleli ali so bili stiku z obolelimi, potrebujejo pa tudi več milijonov zaščitnih mask tipa FFP2 in FFP3, ki nudijo boljšo zaščito, za zdravstveno osebje v neposrednem stiku z bolniki, je za AFP dejal direktor italijanske civilne zaščite Luigi D'Angelo. 800.000 mask bodo sicer prejeli iz Južne Afrike, se pa je država že obrnila tudi na druge proizvajalke, vključno z Romunijo, Švico in Nizozemsko, je še dejal.

Prav tako veliko povpraševanje velja za gele za razkuževanje rok, ki ga denimo ponekod v Veliki Britaniji v prodaji že omejujejo. Zaskrbljeni britanski poslanci so v zvezi s tem in tudi paracetamolom, ki da ga hitro zmanjkuje, v torek zastavili vprašanje ministru za zdravje Mattu Hancocku. Ta jih je pomiril, da si bo država v primeru povečanih potreb pri tem pomagala z zalogami, ki so jih pripravili za primer morebitnega brexita brez dogovora.

Zaradi primera koronavirusa odpovedane seje deželnega sveta v Trstu

V deželnem svetu Furlanije - Julijske krajine (FJK) so za danes in v četrtek odpovedali zasedanje, potem ko so pri enem od deželnih svetnikov potrdili okužbo z novim koronavirusom. V italijanski deželi na meji s Slovenijo se je število okuženih povzpelo na 15. V FJK so do konca tega tedna kot preventivni ukrep zaprte šole in univerze.

Glede na zadnje torkove podatke so doslej v Italiji okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 2263 ljudeh. Umrlo je 79 ljudi, medtem ko jih je 160 že ozdravelo. Veliko večino primerov so našteli v Lombardiji, Benečiji (Veneto) in Emiliji - Romanji. Italija je sicer žarišče okužb v Evropi, številne primere pa so že potrdili tudi v drugih evropskih državah.

Število okužb v Evropi narašča, Italija ostaja žarišče

Nazadnje so danes prvi potrjen primer zabeležili na Poljskem. Gre za osebo, ki je nedavno obiskala Nemčijo in je sedaj v bolnišnici na zahodu države. Vsi, ki so bili v stiku z njo, so v karanteni, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V sosednji Avstriji medtem narašča število okužb – do danes zjutraj so jih potrdili 27. V Nemčiji je to število doseglo že 200, potrjeni primeri pa so razporejeni po vseh zveznih deželah z izjemo Saške-Anhalt, kjer še niso odkrili primera novega virusa.

V Španiji so pozno v torek potrdili že 151 okužb in tudi prvi smrtni primer zaradi bolezni covid-19. Kot je razkrila obdukcija, je bolezni podlegel moški, ki je umrl že sredi februarja, je sporočilo zdravstveno ministrstvo.

V Južni Koreji številni novi primeri koronavirusa, na Kitajskem se širjenje upočasnjuje

Iz Južne Koreje danes poročajo o številnih novih primerih potrjenih okužb z novim koronavirusom, ki se še naprej pojavljajo pretežno na jugovzhodu države. Danes so našteli 516 novih primerov, še štirje ljudje so koronavirusni bolezni 19 podlegli. V državi se je tako doslej okužilo že nekaj več kot 5300 ljudi, umrlo jih je skupno 38.

Po drugi strani se širjenje okužb upočasnjuje na Kitajskem, kjer je število novo okuženih že tretji zaporedni dan padlo. V najhuje prizadeti provinci Hubei so našteli 115 novih primerov, drugod po državi pa še štiri. Umrlo je 38 ljudi. V državi, kjer je virus decembra lani izbruhnil, so doslej okužbo potrdili pri 80.270 ljudeh, od katerih jih je 2981 umrlo. Čeprav se izbruh v državi umirja, so oblasti zdaj pozorne na morebitne nove primere, ki bi jih na Kitajsko vnesli iz tujine. Peking in provinca Guangdong sta v torek odredila, da morajo potniki iz držav z visokim številom okužb za 14 dni v samoizolacijo.

Prva smrtna žrtev v arabskem svetu

Iz Iraka poročajo o prvi smrtni žrtvi virusa, ki je hkrati prva smrtna žrtev v arabskem svetu. Na severu Iraka je umrl 70-letni imam, ki se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP nedavno srečal z Iračani, ki so se vrnili iz sosednjega Irana, kjer je doslej zaradi novega koronavirusa umrlo največ ljudi izven Kitajske. Umrlo je 77 ljudi, zabeležili so tudi več kot 2300 primerov okužbe.

Z virusom se je doslej po svetu potrjeno okužilo že več kot 92.800 ljudi, umrlo jih je 3200. Več kot polovica okuženih je sicer že okrevala, na spletni strani poroča CNN. Novi virus se je razširil v najmanj 75 držav. Čeprav je velika večina okužb in smrti na Kitajskem, je sedaj število dnevno potrjenih novih primerov izven nje že večje kot na njenem ozemlju. Z največjimi izbruhi se spopadajo v Južni Koreji, Iranu in Italiji.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija