NAS MORA SKRBETI ZA NAŠE OSEBNE PODATKE: Facebook blokiral več deset tisoč aplikacij

Svet

Družbeno omrežje Facebook je v okviru preiskave po škandalu s Cambridge Analytico začasno blokiral več deset tisoč aplikacij. Po poročanju časnika New York Times je večino aplikacij blokiral, ker njihovi razvijalci niso želeli sodelovati v preiskavi, nekatere pa tudi zaradi potencialne zlorabe osebnih podatkov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Aplikacije so povezane s 400 razvijalci in so jih blokirali iz več razlogov, so v Facebooku zapisali v petek. Kot so dodali, preiskava s tem še nikakor ni končana.

Po poročanju New York Timesa, ki se sklicuje na podatke bostonskega sodišča, je bilo blokiranih 69.000 aplikacij. Veliko večino teh so blokirali, ker njihovi razvijalci niso želeli sodelovati v Facebookovi preiskavi, pri 10.000 pa so zaznali potencialno zlorabo osebnih podatkov uporabnikov družbenega omrežja.

Dokumenti sodišča prav tako razkrivajo, da je Facebook podrobno preveril ozadje razvijalcev 2000 aplikacij, pri čemer je iskal morebitne skrite interese ali potencialne goljufije. Pri še 2000 aplikacijah pa so opravili tehnični pregled zaradi njihovih zahtev za posredovanje podatkov.

Številke je javno objavil tožilec v ameriški zvezi državi Massachusetts kot del sodne preiskave Facebooka v ZDA. Družbeno omrežje je tudi pozval, naj objavi imena aplikacij, vendar pa družba teh podatkov ni želela razkriti.

Facebook je od lanskega leta, ko je v aferi Cambridge Analytica prišlo do kršenja zasebnosti 87 milijonov uporabnikov, pod velikim pritiskom. Ameriška zvezna trgovinska komisija (FTC) je družbo zaradi kršitve zasebnosti kaznovala s kar petimi milijardami dolarjev.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija