Narejen prvi korak do novega kulturnega centra

Goriška

Včeraj je v Stekleni dvorani Mestne občine Nova Gorica potekala predstavitev projekta izgradnje novega kulturnega doma. Pravzaprav bo šlo za nov kulturni center, ki ne bo zgolj objekt samemu sebi namen, ampak infrastruktura  v okviru katere bi lahko delovale vse kulturne organizacije. "Nova Gorica ne potrebuje nove dvorane, ki bo delovala dvakrat tedensko, ampak živ kulturni center, ki bo deloval 365 dni v letu." Je koncept kulturnega centra orisal župan Arčon.

Novogoriška občina je zaradi potreb po novem kulturnem centru v Novi Gorici naročila študijo izvedljivosti pri priznanem mednarodnem strokovnjaku Davidu Staplesu. Novogoriški župan Matej Arčon je včerajšnji predstavitvi poudaril, da gre za dolgoročen projekt, v katerem je študija šele prvi korak do izgradnje novega kulturnega hrama. Tudi Staples je z novinarji delil svojo izkušnjo, da običajno takšni objekti nastajajo vsaj šest let. Dve leti gre za pogovore, dve leti za načrtovanja in nato dve leti za izgradnjo celotnega objekta. Študija priznanega mednarodnega strokovnjaka je novogoriško občino sicer stala 18 000 evrov.

Kulturni center želijo umestiti v center mesta.

 Staples je po pogovorih s prek 50. kulturnimi ustvarjalci iz Nove Gorice in Gorice predlagal štiri lokacije. Vodstvu občine se zdita najprimernejši lokaciji pod travnikom pred občinsko stavbo ali nasproti igralniško-zabaviščnega centra Perla. Zanimiva je tudi lokacija na mestu sedaj zaščitene stavbe - remize v neposredni bližini nakupovalnega središča, medtem ko je lokacija na državni meji neprimerna, saj je tam premalo prostora za gradnjo.

Odločitev o najprimernejši lokaciji ter o nadaljevanju projekta je sedaj v rokah občinskih svetnikov. Šele po njihovi odločitvi bodo na vrsti priprave projektne dokumentacije ter gradnja, za katero želi občina pridobiti tudi državna ali evropska sredstva.

Kulturni dom je preveč dotrajan

Pobudo za izgradnjo novega kulturnega doma je dalo vodstvo Kulturnega doma Nova Gorica, ki s kapacitetami, ki jih premore, ne more ustrezno slediti ustrezni kulturni ponudbi in željam občinstva. Obenem je sedanji osrednji kulturni hram po 33. letih močno dotrajan in potreben prenove. V novem kulturnem centru naj bi tako dobili predvsem sodobno koncertno dvorano, prostor pa bi bil tudi za različne plesne ustvarjalce, galerijsko in filmsko dejavnost.

"Zato smo kot ustanovitelji začeli razmišljati o tem, kakšen naj bi bil nov kulturni center. Ko razmišljamo o novi gradnji, je pomembno, da se z novim objektom odzovemo na vse potrebe na področju kulture v mestu," je dejal Arčon.

Umetniki nimajo prostorov

Na Goriškem delujejo številni lokalni ustvarjalci. Veliko med njimi nima ustreznih prostorov, kje bi lahko razvijali svojo umetnost. "Nimamo najbolj ustreznih prostorov za plesno umetnost, za filmsko umetnost, za koncertno dejavnost, za umetnost novih medijev, ustrezne galerije ipd.," je dodal novogoriški župan.